ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιτριόλι: Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης με βιτριόλι φορούσε ειδική μάσκα, η οποία τράβηξε την προσοχή του κόσμου.
Βιτριόλι: Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, που δέχτηκε τη φρικιαστική επίθεση με το βιτριόλι.

Η μάσκα αυτή σαφώς προκάλεσε περιέργεια για το πώς ακριβώς βοηθάει την άτυχη γυναίκα.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Κέντρο Εγκαυμάτων Ενηλίκων & Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Regions Hospital, στην Μινεσότα, η μάσκα αυτή χρησιμοποιείται στους ασθενείς με εγκαύματα, όταν το δέρμα τους αρχίζει να επουλώνεται.

Η επούλωση του δέρματος οδηγεί στη δημιουργία ουλών, οι οποίες αποτελούνται από ανελαστικό ιστό (ουλώδης ιστός). Αν οι ουλές αφεθούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, θα παραμορφώσουν το δέρμα και θα το κάνουν άκαμπτο. Η μάσκα τις εμποδίζει, καθώς πιέζει το δέρμα και το διατηρεί ελαστικό και επίπεδο κατά τη φάση ανάπτυξης των ουλών. Έτσι, μειώνει το σχηματισμό τους στο ελάχιστο δυνατό.

Προκειμένου, όμως να είναι αποτελεσματική, η μάσκα πρέπει να ασκεί ισχυρή πίεση στα κατάλληλα σημεία. Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να τη φορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι ασθενείς την φορούν καθημερινά επί ώρες (φτάνουν τις 18-20) και επί 8 μήνες έως 2 χρόνια.

Οι υπετροφικές ουλές

Οι συγκεκριμένες υπερτροφικές ουλές που προκαλούν τα εγκαύματα στο πρόσωπο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις και στην ευεξία των ασθενών, αναφέρουν ειδικοί από το Τμήμα Πλαστικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.

Σε ανασκόπηση που δημοσίευσαν το 2019, σημειώνουν ότι η άσκηση εξωτερικής πιέσεως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση αυτών των ουλών. Οι πρώτες μάσκες που εφαρμόστηκαν τον περασμένο αιώνα αποτελούνταν από ελαστικές ίνες, αλλά η πίεση που ασκούσαν ήταν ανεπαρκής. Τη δεκαετία του ’80 εισήχθησαν άκαμπτες, διαφανείς πλαστικές μάσκες, οι οποίες εν πολλοίς χρησιμοποιούνται μέχρι τις μέρες μας.

Στο μεσοδιάστημα, βέβαια έχουν υποστεί πολλές βελτιώσεις. Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν είναι τυποποιημένες, αλλά ειδικά κατασκευασμένες για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται από τρισδιάστατους (3D) εκτυπωτές.

Σταδιακή τροποποίηση

Η μάσκα που φορούν οι ασθενείς είναι διαφανής για να ελέγχει ο γιατρός την αποτελεσματικότητά της, γράφουν οι γιατροί του Regions Hospital. Με το πέρασμα του χρόνου, μπορούν να την τροποποιούν κατάλληλα, με τη χρήση θερμότητας, ώστε να αυξάνεται η πίεση στα επιθυμητά σημεία. Καθώς όμως το δέρμα ωριμάζει, απαιτούνται ολοένα λιγότερες τροποποιήσεις.

Κατ’ ανάλογο τρόπο ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί ειδικό κολάρο από θερμοπλαστικό υλικό για τυχόν εγκαύματα στον λαιμό του. Το κολάρο αυτό επίσης συμβάλλει στην επούλωση με όσο το δυνατόν λιγότερες ουλές.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βιτριόλι: Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.