ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βόμβα» στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση της Europol ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή PEGA, για τις υποκλοπές!

Παρέμβαση - κόλαφος από την PEGA στο ευρωκοινοβούλιο - Ζητά άμεση εμπλοκή της Europol, ενώ αναφέρει φόβους για καταστροφή τεκμηρίων!
«Βόμβα» στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση της Europol ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή PEGA, για τις υποκλοπές!

Ενώ στην Ελλάδα το κυρίαρχο μιντιακό σύστημα της… 108ης θέσης διεθνώς, έφτασε ακόμα και στο σημείο να βάζει… τίτλους «τέλους» στο σκάνδαλο των υποκλοπών, φαίνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν αντιλαμβάνεται καθόλου την πραγματικότητα έτσι όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα.

Λίγες μόνο μέρες μετά την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την διερεύνηση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ (PEGA), ζήτησε την παρέμβαση της Europol, ώστε να ερευνηθεί σε βάθος η χρήση παράνομων λογισμικών σε Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ουγγαρία!

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Γιούροβα, η κυβέρνηση περιέγραψε μια εξιδανικευμένη εικόνα για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα (παρά το ότι βρίσκονται στην «μαύρη λίστα» των διεθνών παρατηρητηρίων Τύπου).

Την ώρα που στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναδύονται παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να διαβεβαίωσε την αντιπρόεδρο πως θα καθιερωθούν «πρόσθετες δικλείδες ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας», ενώ σύμφωνα με την – εκτός πραγματικότητας – ανακοίνωση του Μαξίμου, η συζήτηση Μητσοτάκη – Γιούροβα αναλώθηκε κυρίως στα περί… Ρωσίας, ενώ το θέμα των υποκλοπών πήγε… περίπατο!

Στη συνέχεια όμως η Βιέρα Γιούροβα με ανάρτηση της στο twitter, χαιρέτισε μεν τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων, άλλα τόνισε πως «συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση» στην Ελλάδα.

Και τώρα έρχεται μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη για τον πρωθυπουργό που αποδεικνύει πως το σκάνδαλο όχι μόνο δεν έχει «ξεχαστεί», άλλα η ίδια η Ε.Ε. φαίνεται πως επιχειρεί να παρακάμψει το «ομιχλώδες» ελληνικό τοπίο προς διερεύνηση του ζητήματος, ζητώντας μάλιστα την καθοριστική παρέμβαση της Europol!

Συγκεκριμένα, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς, με επιστολή του προς την διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ζητάει την άμεση εμπλοκή της Europol, προκειμένου να λάβουν τέλος οι χρονοτριβές και οι ασάφειες, και να ερευνηθεί αν υπάρχουν προσπάθειες συγκάλυψης του θέματος.

Στην επιστολή – καταπέλτη που ενδέχεται να προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις, αναφέρεται πως: «οι παρακολουθήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θίγουν τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα απειλούν την κυβερνοασφάλεια σε όλη την ΕΕ».

Ενώ γίνεται ακόμη και λόγος για απροθυμία να ριχτεί «φως» στο ζήτημα των υποκλοπών, αφού όπως αναφέρει η επιστολή: «υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα και την πρόθεση εθνικών Αρχών να ερευνήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος αυτές τις υποθέσεις»!

Με άλλα λόγια, ο Γερούν Λένερς αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες πως η αλήθεια αποκρύπτεται συστηματικά, για να μην αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους!

Όμως στη συνέχεια της επιστολής η καχυποψία της επιτροπής PEGA γίνεται απολύτως εμφατική, αφού τονίζει πως «Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή καταστραφούν τεκμήρια. Γι’ αυτό είναι κορυφαίας σπουδαιότητας η εμπλοκή της Europol χωρίς καθυστέρηση».

Θα έλεγε κανείς πως η επιστολή όχι μόνο δεν τιμά καθόλου την ελληνική κυβέρνηση, άλλα δείχνει και πως δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς αυτήν.

Είναι προφανές πως ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό σφίγγει σε πρωτοφανή επίπεδα και παρά τις προσπάθειες του Μαξίμου και των φίλα προσκείμενων μέσων να υποβιβάσουν το ζήτημα των υποκλοπών, τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ζεστάνει για καλά τις «μηχανές» για διερεύνηση των σκανδάλων «προς το συμφέρον όλων των πολιτών και της δημόσιας ασφάλειας στην ΕΕ», όπως αναφέρει η επιστολή.

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Βόμβα» στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρέμβαση της Europol ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή PEGA, για τις υποκλοπές!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.