ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρυχάται το «τέρας» του πληθωρισμού στους Έλληνες, που ολοένα και φτωχαίνουν – Ρεκόρ με 12,1% η Ελλάδα!

Βορά στο «θηρίο» του πληθωρισμού αφήνεται η Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την Eurostat ο λαϊκός προϋπολογισμός «κατατρώγεται» σε επίπεδα ρεκόρ.
Βρυχάται το «τέρας» του πληθωρισμού στους Έλληνες, που ολοένα και φτωχαίνουν – Ρεκόρ με 12,1% η Ελλάδα!

Ελλάδα – πληθωρισμός: Την ώρα που η κυβέρνηση υπεραίρεται για τους ρυθμούς… ανάπτυξης της χώρας, το «τέρας» του πληθωρισμού ολοένα και θεριεύει, καταπίνοντας αχόρταγα μισθούς, συντάξεις και αποταμιεύσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Eurostat, για ακόμη ένα μήνα ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα, φτάνοντας στο 12,1%, από το 11,1% που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 10%, από 9,1% τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ.

Μάλιστα η Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο είναι «πρωταθλήτρια» αύξησης πληθωρισμού στην ευρωζώνη, με μηνιαία μεταβολή της τάξεως του 3%.

Τις υψηλότερες αυξήσεις καταγράφουν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Συγκεκριμένα η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο (40,8%, έναντι 38,6% τον Αύγουστο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (11,8%, έναντι 10,6% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,6%, έναντι 5,1% τον Αύγουστο) και υπηρεσίες (4,3% από 3,8% τον Αύγουστο).

Πρέπει να οδηγηθούμε σχεδόν τρεις δεκαετίες πίσω στον χρόνο, για να βρούμε πληθωρισμό παρόμοιο με τα επίπεδα που παρατηρούνται σήμερα στην Ελλάδα, και το δυστυχέστερο όλων είναι πως φαίνεται ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.

Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική λεηλασία της κοινωνίας με καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος, αφού το κόστος ζωής είναι αυτό που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιβίωση ενός νοικοκυριού. Τραγικό παράδειγμα για το που έχει οδηγηθεί η κατάσταση είναι πως σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 80% του εισοδήματος των φτωχών νοικοκυριών καταναλώνεται πλέον μόνο σε ενοίκιο και τρόφιμα! Δηλαδή ο μισθός «εξαερώνεται» μόνο για τα απολύτως βασικά της επιβίωσης, στέγη και τροφή!

Ασφαλώς η συνεχής αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κερδοσκοπική ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών που με την ανοχή της κυβέρνησης βρίσκουν περιθώρια να ανεβάζουν αυθαίρετα τις τιμές για να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους. Ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τροπολογία για πλαφόν στα καυσόξυλα και τα πέλλετ, ενώ μπαίνει Οκτώβριος και ήδη χιλιάδες νοικοκυριά έχουν προμηθευτεί (πανάκριβη) καύσιμη ύλη για τις σόμπες και τα τζάκια τους!

Βεβαίως το βαρόμετρο του πληθωρισμού ήταν και παραμένει το κόστος της ενέργειας, αφού ο εφιάλτης του φυσικού αερίου ήταν αυτός που άναψε «φωτιές» και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Με την Κομισιόν να λέει ακόμα και τώρα «όχι» στην επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, για να μη θιγεί το λόμπι των δυτικών συμφερόντων που λυμαίνονται την ενέργεια, τίποτα δεν προδιαθέτει πως η ωρολογιακή «βόμβα» του πληθωρισμού θα σταματήσει να μετρά αντίστροφα, απειλώντας να τινάξει στον αέρα οικονομίες της Ευρώπης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Βρυχάται το «τέρας» του πληθωρισμού στους Έλληνες, που ολοένα και φτωχαίνουν – Ρεκόρ με 12,1% η Ελλάδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.