ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξανθός: Παράνομη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων

Διαβάστε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας
Ξανθός: Παράνομη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων

Ξανθός: Παράνομη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων

Ο υπουργός Υγείας είπε: «Η λύση, ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια, αλλά να πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία λύση, η οποία δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων των διαγνωστικών κέντρων απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει από την τσέπη του, δεν προβλέπεται.

Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15% καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή.

Αυτό, λοιπόν, μοιραία και με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην de facto καταγγελία των συμβάσεων.

Αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές είπε ο κ. Ξανθός.

Και νομίζω ότι από αυτήν την εξέλιξη είναι προφανές ότι δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστήριων.

«Ηδη έχει ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διευκολύνουν ώστε να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.

Σαφώς όμως απευθύνουμε και μία έκκληση στους εργαστηριακούς γιατρούς, στους συναδέλφους μας που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διάγνωσης.

Τους λέμε ότι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα για την επιβάρυνσή τους, αναγνωρίζουμε, όμως, και την πραγματική δυσκολία και τον περιορισμό που προκαλούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί, οι οποίοι υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ εδώ και χρόνια.

Πρέπει αναλογιστούν και την κρισιμότητα της συγκυρίας και να προσπαθήσουμε να οδηγηθούμε σε μία διέξοδο, η οποία θα διευκολύνει μία μακροπρόθεσμη συζήτηση για μέτρα αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου του προβλήματος αυτού, που υπάρχει εδώ και πάνω από 7 χρόνια στον χώρο της υγείας».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξανθός: Παράνομη η κινητοποίηση των διαγνωστικών κέντρων», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.