ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν πλειστηριασμοί: Έρμαιο των «αρπακτικών» ακόμα και η πρώτη κατοικία – Θεατής η κυβέρνηση στο μεγάλο ξεπούλημα

Οι πλειστηριασμοί επανέρχονται δριμύτεροι, και η κυβέρνηση αφήνει στο έλεος των κερδοσκόπων ακόμα και την πρώτη κατοικία.
Ξεκινούν πλειστηριασμοί: Έρμαιο των «αρπακτικών» ακόμα και η πρώτη κατοικία – Θεατής η κυβέρνηση στο μεγάλο ξεπούλημα

Την ώρα που οι οικονομίες όλου του κόσμου απειλούνται να βυθιστούν στο χάος λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο θέμα του Ουκρανικού, η Ελληνική κυβέρνηση – αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – συνεχίζει να στηρίζει απρόσκοπτα τη λεηλασία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων, αφού οι πλειστηριασμοί κατοικιών επιστρέφουν, και μάλιστα με μεγάλη σφοδρότητα.

Οι ιδιοκτησίες των πολιτών μένουν τελείως εκτεθειμένες στα αρπακτικά των τραπεζών, κάθε «μαξιλαράκι» προστασίας (όπως ο νόμος Κατσέλη) έχει φύγει από τη μέση, και οι κερδοσκόποι ξεκινούν ένα πρωτοφανές σάρωμα περιουσιών με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Πλειστηριασμοί: Ούτε οι δανειολήπτες με μισθό 500 ευρώ δεν προστατεύονται

Ενδεικτικό της αναισχυντίας των θεσμών είναι πως ακόμα και μισθωτοί μερικής απασχόλησης που λαμβάνουν 500 ευρώ τον μήνα και χρωστάνε σε τράπεζες, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό εφόδιο για να σώσουν τα σπίτια τους, αφού για το οικονομικό επιτελείο δεν θεωρούνται ευάλωτα νοικοκυριά για να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Το ακόμα πιο θλιβερό είναι πως πλέον δεν προστατεύεται ούτε η πρώτη κατοικία. Για να θεωρηθεί ως ευάλωτο ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει το υπόλοιπο της οφειλής από το δάνειο να μην υπερβαίνει το ποσό των 135.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προστίθενται 20.000 ευρώ σε αυτό το όριο.

Το ανάλγητο κράτος έχει στρώσει «κόκκινο χαλί» για να ξεκινήσει η επέλαση των ξένων funds, και η κυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, στο να μείνουν άστεγοι ή στην «καλύτερη» περίπτωση να γίνουν ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, και αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα θεωρηθούν «ευάλωτοι»! Την ίδια ώρα, ο λογαριασμός του ρεύματος έχει φτάσει σε τέτοια ύψη, που φαντάζει σαν ένα επιπλέον «νοίκι», μόνο και μόνο για να ζήσει ένας χαμηλόμισθος στο σπίτι του.

Εντός του 2022 προβλέπεται να υπάρξουν σαρωτικές κατασχέσεις ακινήτων, αφού οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων δίνονται βορά στα «κοράκια» της αγοράς. Ακόμα χειρότερα δεν θεσμοθετείται καμία επαρκής προστασία των δανειοληπτών ούτε σε εθνικό, ούτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτε κάποιοι κανόνες, ούτε κάποια πρότυπα για τις εταιρίες είσπραξης που να περιορίζει την ανεξέλεγκτη δράση τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η τραγική διαχείριση της πανδημίας άφησε βαρύ αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις εκτοξεύουν στα ύψη τις τιμές ενέργειας και βασικών αγαθών. Οι ευάλωτοι πολίτες δέχονται οικονομικό πόλεμο από όλες τις πλευρές και η φτωχοποίηση εντείνεται, ενώ η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του «τροχονόμου» στο πρωτοφανές πλιάτσικο που γίνεται στις περιουσίες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ξεκινούν πλειστηριασμοί: Έρμαιο των «αρπακτικών» ακόμα και η πρώτη κατοικία – Θεατής η κυβέρνηση στο μεγάλο ξεπούλημα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.