ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Όταν το 2018 σχεδίαζε να κλείσει τζαμιά και να διώξει ιμάμηδες…

Με απόφαση καγκελαρίου, σφραγίζεται ένα σκληρότατο τουρκικό εθνικιστικό τζαμί στη Βιέννη και διαλύεται μια αραβική θρησκευτική κοινότητα
Αυστρία: Όταν το 2018 σχεδίαζε να κλείσει τζαμιά και να διώξει ιμάμηδες…

Μερικές ειδήσεις, λόγω επικαιρότητας, έρχονται ξανά στο φως. Λειτουργούν προφητικά. Λογικό λοιπόν στο διαδίκτυο να έρχεται στο φως εκ νέου, οι σκέψεις της Αυστρίας για απέλαση στους ιμάμηδες και κλείσιμο επτά τεμενών. Σκοπός τότε ήταν να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ» ετοιμάζει η Αυστρία, όπως έλεγε ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν εν έτει 2018 στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.

Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ήταν να απελθούν απελαθούν από την Αυστρία, όπως εξηγούσε τότε από την πλευρά του ο Κικλ.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνιζε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμιζε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».

Η απόφαση, διευκρίνιζε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Δείτε το ρεπορτάζ των ημερών τότε από το Euronews

Στις φωτογραφίες φαίνονταn νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονταν να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα Απριλίου η παρουσία κορονοϊού στα λύματα!

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κούρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικών θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θεμελιωδών θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».

Τι ισχύει στο «σήμερα»

Η Αυστρία δνε προχώρησε τελικά σε αυτά τα σκληρά μέτρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το θέμα όμως δείχνει πως δεν έχει κλείσει. Ήδη οι πολιτικοί της χώρας πιέζουν με δηλώσεις την ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα ξεκάθαρο βήμα και να διαχωρίσει τη θέση της από την Τουρκία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην kurier.at, μετά τις εξελίξεις με την αγια Σοφιά θέλει κυρώσεις και μάλιστα ισχυρές προς την Τουρκία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυστρία: Όταν το 2018 σχεδίαζε να κλείσει τζαμιά και να διώξει ιμάμηδες…», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.