×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Αγία Σοφιά: Παράνομη η απόφαση να γίνει τζαμί! Διάβασε το γιατί


    Αλέξανδρος Κωτάκης

Αγία Σοφιά: Παράνομη η απόφαση να γίνει τζαμί! Διάβασε το γιατί


Σάλο έχει προκαλέσει παγκοσμίως η απαράδεκτη απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει την «Αγιά Σοφιά» -το σύμβολο της ορθοδοξίας και του χριστιανισμού- από μουσείο που είναι σήμερα σε τζαμί.

Άλλωστε η «Αγιά Σοφιά» αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ από το 1934 έχει μετατραπεί σε μουσείο, απόφαση την οποία κατάργησε σήμερα (10/7) το Ανώτατο Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει το protothema.gr  η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση me τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς (1981), που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων και η Τουρκία, η οποία ορίζει ρητά πως για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτίρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΤΡΟΠΗ! Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: «Καλορίζικο το τζαμί!» (pic)

Που σημαίνει πως πριν από την παραμικρή παρέμβαση σε ανάλογους χώρους είναι υποχρεωτικό να αποστέλλεται έγγραφο αίτημα στην UNESCO η οποία προετοιμάζει και συγκαλεί την διακυβερνητική Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που καλείται, με τη σειρά της, να εξετάσει την εκάστοτε περίπτωση με βασικό κριτήριο, πάντα, την διατήρηση της αξίας και του οικουμενικού πολιτιστικού χαρακτήρα του μνημείου. Να σημειώσουμε εδώ μέχρι σήμερα η επιτροπή έχει απορρίψει αρκετά εθνικά αιτήματα τα οποία αφορούν σε παρεμβάσεις ή αλλαγή χρήσης αντίστοιχων χώρων.

Η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται, από το 1985, στις ιστορικές εκείνες ζώνες της Κωνσταντινούπολης που είναι εγγεγραμμένες στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως έργο εξαιρετικής οικουμενικής αξίας. Η μετατροπή της σε τζαμί λοιπόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις της κήρυξής της ως Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνεπάγεται την άμεση έξοδό της από τον σχετικό κατάλογο.

Σήμερα δεν ήταν η πρώτη φορά που το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά με την τύχη της Αγίας Σοφίας η οποία λειτουργεί ως μουσείο από 1935, με την υπογραφή προεδρικού διατάγματος, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών, από κάθε γωνιά του κόσμου, που σπεύδουν να θαυμάσουν τον εντυπωσιακό αυτό πολιτιστικό θησαυρό. Το ίδιο θέμα είχε εξεταστεί και το 2016 μετά από προσφυγή Συλλόγου Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος ο οποίος αμφισβητούσε την αυθεντικότητα της υπογραφής στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Το αίτημα αυτό όμως απορρίφθηκε. Σήμερα, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας διαψεύδει τον εαυτό του ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου σε πιθανές σοβαρές θρησκευτικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις και ρισκάροντας την ασφάλεια ενός κορυφαίου ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου της ανθρωπότητας.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ

Τελευταία Νέα