Αντιαεροπορική άμυνα ενάντια σε πολλαπλές απειλές με τα «θηρία» Stryker A1 IM-SHORAD

O Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την παραγωγή και παράδοση του τροχοφόρου αντιαεροπορικού Stryker A1 IM-SHORAD.

O Αμερικανικός Στρατός (US Army) ανακοίνωσε πρόσφατα την σύναψη συμφωνίας με την General Dynamics Land Systems (GDLS) για την παραγωγή, δοκιμή και παράδοση του τροχοφόρου αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας Stryker A1 IM-SHORAD, με κόστος 1,219 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο στόχος του προγράμματος IM-SHORAD (Interim Maneuver-Short Range Air Defence) είναι να παρέχει στις τακτικές μονάδες εδάφους βελτιωμένες δυνατότητες άμυνας εναντίον αιωρούμενων απειλών στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Μόσχα υπέρ Ελλάδας για τα 12 μίλια

Γενικά Χαρακτηριστικά

Η General Dynamics Land Systems αποτελεί τον κατασκευαστή της πλατφόρμας για το όχημα Stryker A1, ενώ η Leonardo DRS και η Raytheon θα παρέχουν το πακέτο εξοπλισμού αποστολής για το σύστημα IM-SHORAD και τον οπλισμό του.

Το IM-SHORAD είναι εγκατεστημένο στο τεθωρακισμένο όχημα Stryker A1 8 × 8 της General Dynamics, εξοπλισμένο με κινητήρα Caterpillar C9 450hp. Τα οκτώ (8) ελαστικά του προσφέρουν ανώτερη κινητικότητα και αυξημένη ταχύτητα σε όλες τις συνθήκες εδάφους.

Η διαμόρφωση σκάφους διπλού “V” του οχήματος Stryker A1 προσφέρει υψηλή επιβιωσημότητα έναντι ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED).

Αισθητήρες

Το όχημα θα είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρες φάσμα αισθητήρων όπως κεραία αναγνώρισης φίλιου ή εχθρού (IFF), καθώς και ημισφαιρικό ραντάρ πολλαπλών αποστολών (MHR) της ισραηλινής Rada.

Το MHR αποτελεί μια πλατφόρμα παλμικού ραντάρ Doppler, Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) 4D με προηγμένο λογισμικό για κάλυψη πολλαπλών επιχειρησιακών απαιτήσεων. Πέραν τούτων το όχημα διαθέτει ηλεκτρο-οπτικό σύστημα παρακολούθησης με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας (EO/IR) M3-GCS L3Harris WESCAM και σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (E/W).

Οπλισμός

Όσον αφορά τον οπλισμό του οχήματος αυτός βρίσκεται τοποθετημένος στο τηλεχειριζόμενο σύστημα πυργίσκου [Reconfigurable Integrated-weapons Platform (RIwP)], της αμερικανικής Moog, το οποίο παρέχει αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης έναντι εναέριων απειλών.

Ο υπόψη πυργίσκος είναι οπλισμένος με όπλα κινητικής και μη ενέργειας (non-lethal weapons) για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την καταστροφή των αναδυόμενων απειλών.

 

Το RIwP επιτρέπει διαφορετικές διαμορφώσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους πυραύλων AGM-114L Longbow Hellfire για εναέριους και επίγειους στόχους και τετραπλό εκτοξευτή του γνωστού Stinger της Raytheon για εμπλοκή εναέριων απειλών σε βεληνεκές μέχρι 4.8 Km.

Ο δευτερεύων οπλισμός του συστήματος περιλαμβάνει το πυροβόλο 30mm XM914 Bushmaster και το ομοαξονικό πολυβόλο 7,62 mm M240.

H αρχική παραγγελία του στρατού των ΗΠΑ αφορά 28 οχήματα Stryker IM-SHORAD με κόστος 230 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή defenceredefined.com.cy