ΚΟΣΜΟΣ

Χάπια ιωδίου: Χαμός στην Ευρώπη – Στοκάρουν μέχρι και μάσκες για πυρηνικό πόλεμο!

Μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου!
Χάπια ιωδίου: Χαμός στην Ευρώπη - Στοκάρουν μέχρι και μάσκες για πυρηνικό πόλεμο!

Χάπια ιωδίου: Ξεκάθαρα υπαρκτή είναι πλέον η πυρηνική απειλή από τη Μόσχα, με τους αξιωματούχους αλλά και τον Βλάντιμιρ Πούτιν να μιλούν γι’ αυτή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Μητσός στα Νέα, ειπώθηκε ότι αν φτάσουμε σε υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία τότε θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.

Έτσι, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να προτρέπουν της χώρες μέλη της ΕΕ, να έχουν χάπια ιωδίου, ειδικές στολές αλλά και φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή αν χρειαστεί.

«Η Κομισιόν εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στους τομείς των χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών (CRBN) και αυτό είναι κάτι πρωθύστερο του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπός της.

Λόγος γίνεται και για την Υπηρεσία Προετοιμασίας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Υγειονομικών Απειλών, η οποία δημιουργήθηκε για την πανδημία, ωστόσο πολλοί τονίζουν ότι πρέπει να συνεχίσει την εργασία της για τυχόν μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αρκετοί είναι η Ευροβουλευτές που θέλουν να ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα πλέον στους πυρηνικούς σταθμούς.

Η Βερονίκ Τριγιέ – Λενουάρ τόνισε: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς. Δεν είμαστε έτοιμοι. Δεν έχουμε τα απαιτούμενα αποθέματα. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πυρηνική απειλή από έναν τρελό τύπο στο Κρεμλίνο. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό απόθεμα, όπως και ένα σύστημα μέτρησης και προειδοποίησης. Πρέπει να κάνουμε προσομοιώσεις για να είμαστε έτοιμοι».

Σίγουρα αν φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά τα πράγματα θα είναι κάτι χειρότερο από δύσκολα, με τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά σε όλο τον πλανήτη.

Μετά την καταστροφή ενός ουκρανικού πυρηνικού σταθμού από τις ρωσικές δυνάμεις, οι κάτοικοι χωρών όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία έτρεξαν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν χάπια ιωδιούχου καλίου, με αποτέλεσμα τα σκευάσματα αυτά να εξαντληθούν.

Η ουσία που περιέχεται σε αυτά τα χάπια έχει την ιδιότητα να προκαλεί κορεσμό του θυρεοειδή αδένα με ιώδιο και δεν επιτρέπει την απορρόφηση του ραδιενεργού ιωδίου που απελευθερώνεται σε περίπτωση ατυχήματος ή πλήγματος – η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνους.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά πολύτιμη, παρά το ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πανάκεια – ανάμεσα στα άλλα, επειδή ούτε «θωρακίζει» άλλα μέρη του σώματος, ούτε όμως καλύπτει άλλα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το καίσιο, το αμερίκιο και το στρόντιο.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ