Αριστερά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεξιά του ο δάσκαλός του στην Κωνσταντινούπολη

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μαθητικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη

Ο δάσκαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γυμνάσιο Ιμάμ Χατίπ στην Κωνσταντινούπολη, ονόματι Μουζεκά Γκουρμπούζ, μίλησε για εκείνον.

Στα 91 του χρόνια, ο Γκουρμπούζ ζει στην περιοχή Κάρτεπε της επαρχίας Κοτζάελι, στην Τουρκία.

Η «Yeni Şafak» τον προσέγγισε για να μάθει λεπτομέρειες αναφορικά με τα μαθητικά χρόνια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο καλλίφωνος Ερντογάν και το Κοράνι

Ο άλλοτε δάσκαλος του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε στα πολλά χαρίσματα που είχε.

«Ήταν ένας πολύ επιτυχημένος μαθητής. Παρακολουθούσε τη διδασκαλία με την καρδιά του. Λένε ότι ‘το αγόρι που θα γίνει άντρας, θα διαθέτει αποφασιστικότητα’. Αυτό ήταν προφανές. Πρόσεχε τα μαθήματά του, δούλευε πολύ. Συνήθιζε να απαγγέλλει το Κοράνι. Η φωνή του ήταν πολύ όμορφη», είπε ο Γκουρμπούζ.

Στη συνέχεια προσέθεσε: «Όλοι οι μαθητές μας ήταν λίγο πολύ εργατικά παιδιά, ήμασταν ικανοποιημένοι με όλους. Ειδικά ο πρόεδρός μας αλλά και οι υπόλοιποι, ήταν πραγματικά αξιοπρεπείς. Πάντα προσεύχομαι σε αυτόν, ο Αλλάχ να τον βοηθήσει και να τον προστατεύει από το κακό των εχθρών του. Ο Θεός να του δίνει επιτυχία στις υπηρεσίες του. Ελπίζω να μην μας απογοητεύσει, γιατί κάνει τα πάντα για το καλό της χώρας και του έθνους και δεν σκέφτεται τίποτα κακό».

Ο Ερντογάν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης.

  • Η οικογένειά του είχε τουρκική και λαζική καταγωγή
  • Διέμενε αρχικά στη Ριζούντα, στην οποία επέστρεψαν όταν  ήταν ακόμα μωρό

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη φυλή των Bağatlιoğlu (Μπαγατλίογλου) ή Bakatoğlu (Μπακάτογλου), ημιστρατιωτικό σώμα Τουρκομάνων, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.

Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνονύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο).

Ο Τεγιούπ – που ήταν και λαζικής καταγωγής – είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν.

Η πρώτη σύζυγος του Αχμέτ Ερντογαν, πατέρα του Ταϊγίπ, ήταν Γεωργιανής καταγωγής.

Η δε μητέρα του Ερντογαν ήταν Τουρκάλα και λεγόταν Τενζιλέ.