Ελληνοτουρκικά: Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και σε ποια η Τουρκία;

Ποια είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και σε ποια η Τουρκία; Όλες οι απαντήσεις παρακάτω.

Ελληνοτουρκικά: O δείκτης Henley Passport Index έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια λίστα που καταλήγει στο ισχυρότερο διαβατήριο του πλανήτη για το 2022, με την Ελλάδα να διατηρείται ψηλά.

Το ελληνικό διαβατήριο μοιράζεται την 7η θέση της κατάταξης μαζί με τις Αυστραλία, Καναδά, Τσεχία και Μάλτα. Οι κάτοχοί του μπορούν να εισέλθουν χωρίς περαιτέρω ενέργειες σε 185 χώρες.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ιαπωνία, με το διαβατήριό της να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε 192 χώρες, μαζί με τη Σιγκαπούρη (επίσης 192 χώρες). Τις ακολουθούν η Γερμανία με τη Νότια Κορέα που ισοβαθμούν στη 2η θέση (με 190 χώρες).

Στην τρίτη θέση της κατάταξης υπάρχει τετραπλή ισοβαθμία για Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Φινλανδία, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε 189 χώρες.

Από ‘κει και πέρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει όχι μόνο η 50η θέση που καταλαμβάνει η Τουρκία, αλλά και γενικότερα η πτωτική πορεία της. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αντίστοιχη λίστα του 2014, η γείτονας χώρα βρισκόταν στην 38η, κάτι που συνεπάγεται με απώλεια 12 θέσεων!