ΚΟΣΜΟΣ

Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του καφέ!

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτιναχθεί στις διεθνείς αγορές με τις καλλιέργειες στη Βραζιλία να έχουν πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα.
Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του καφέ!

Οι τιμές του καφέ έχουν εκτιναχθεί στις διεθνείς αγορές με τις καλλιέργειες στη Βραζιλία να έχουν πληγεί από τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα.

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα στον τομέα του καφέ, με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί στις διεθνείς αγορές όσον αφορά τον άφρυκτο καφέ.

Όλο αυτό συμβαίνει φυσικά καθώς οι καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, επλήγησαν από τη σφοδρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα σχεδόν. Κάτι που έφερε στο πρώτο έλλειμμα προσφοράς στην αγορά του καφέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μάλιστα, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κολομβία διέκοψαν τις εξαγωγές νωρίτερα φέτος, κάτι που έφερε ακόμα πιο ψηλά τις τιμές.

Στις αρχές Ιουνίου μάλιστα, το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς στη Νέα Υόρκη για την ποικιλία αράμπικα, μια από τις premium ποικιλίες, σκαρφάλωσε στο υψηλό 4,5 περίπου ετών του 1,70 δολάρια τη λίβρα, σχεδόν 70% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι τιμές έχουν έκτοτε διολισθήσει στο 1,50 δολάρια τη λίβρα – και πάλι μια σημαντική άνοδος σε σχέση με το 2020.

«Η καταστροφική ξηρασία είχε πραγματικά έναν σημαντικό αντίκτυπο στην καλλιέργεια του καφέ φέτος» αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν.

Τα καφεκοπτεία και οι αγοραστές καφέ έχουν συνήθως συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με τους προμηθευτές τους τα οποία τους προστατεύουν από διακυμάνσεις στην τιμή για τρεις ως και εννιά μήνες. Η χαμηλή ζήτηση για καφέ από τις καφετέριες και τα εστιατόρια λόγω των lockdown σημαίνει επίσης ότι μπορεί να έχουν ακόμα κάποια αποθέματα.

Ωστόσο, όταν αυτές οι συμφωνίες με τη συγκεκριμένη τιμή λήξουν και οι οικονομίες ανοίξουν, πολλά καφεκοπτεία θα ψάξουν να υπογράψουν νέες συμφωνίας αγοράς με σημαντικά υψηλότερες τιμές καφέ, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να περάσουν στους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ ή στις καφετέριες, λένε αναλυτές.

«Ακόμα παραδίδουμε καφέ από προηγούμενα συμβόλαια. Είναι η επόμενη ομάδα παραδόσεων που θα αρχίσει να είναι πιο ακριβή. Οι τιμές χονδρικής και λιανικής θα αρχίσουν να επηρεάζονται κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του έτους», ήταν τα λόγια του Στέφεν Χερστ, ιδρυτή της Mercanta.

Τέλος υπάρχουν από τώρα ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν αρχίσει να φτάνουν στον καταναλωτή. Η Tchibo, η γερμανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές κατά 50 σεντς ως και 1 ευρώ το κιλό από αυτόν τον μήνα, ενώ η JM Smucker, η αμερικανική εταιρεία τροφίμων πίσω από τις μάρκες καφέ Folgers and Dunkin, ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου και του καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Αθλητικές μεταδόσεις για την Τρίτη 13 Ιουλίου!

Σοκ και δεύτερη σερί ήττα για την Team USA – Πρώτη φορά μετά το 1992!

«Αποκατέστησα το κορίτσι»: Ο ιστορικός γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας Λιάνη

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στη τιμή του καφέ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.