ΚΟΣΜΟΣ

Εργασιακά: Οι θέσεις που οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν

Διαβάστε το άρθρο του BBC για τα εργασιακά στις ΗΠΑ, που αφορούν όμως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου
Εργασιακά: Οι θέσεις που οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν

Εργασιακά: Ένα μακροσκελές άρθρο για τους επαγγελματικούς κλάδους στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δημοσίευσε τη Δευτέρα (12/9) το BBC.

Ιδού ένα απόσπασμα:

«Τα τελευταία χρόνια, πολλοί εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις εργασίας τους, καταγράφοντας ρεκόρ.

Κάποιοι άλλαξαν καριέρα, κάποιοι αναζητούσαν δουλειά για ταχύτερη πρόοδο και κάποιοι εγκατέλειψαν εντελώς το εργατικό δυναμικό.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα στοιχεία του Αυγούστου 2022 από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, τοποθετούν το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό σε 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι παραιτήθηκαν και, σε ορισμένους τομείς εργασίας, δεν επέστρεψαν.

Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των κακών συνθηκών σε πολλούς χώρους εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έλλειψη εργαζομένων είναι πιο εμφανής στις βιομηχανίες φιλοξενίας και υπηρεσιών, όπου πολλές θέσεις για λαντζέρηδες, οδηγούς φορτηγών, εργάτες λιανικής, σερβιτόρους, πράκτορες αεροδρομίων ή βοηθούς υγείας κατ’ οίκον, παραμένουν ανοιχτές επί σειρά ετών.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν, λένε οι ειδικοί, απλώς θέλουν καλύτερες δουλειές, υψηλότερες αμοιβές, βελτιωμένες συνθήκες.

Η αναταραχή στα εργασιακά που προκλήθηκε από την πανδημία έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους εργαζόμενους να στραφούν σε καλύτερη απασχόληση.

Και εάν οι τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά θέλουν τους εργαζομένους τους πίσω, πρέπει να βρουν τρόπους να κάνουν τις δουλειές τους πιο ελκυστικές.

Εργασιακά: Γιατί είναι ανοιχτές αυτές οι θέσεις;

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τα δεδομένα δείχνουν ότι ήταν δύσκολο να είσαι υπάλληλος υπηρεσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 2020, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι σε γκισέ τροφίμων πλήρους απασχόλησης έβγαλαν, κατά μέσο όρο, 23.960$ ετησίως, αποτυγχάνοντας να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.

Οι εβδομαδιαίες ώρες σπάνια ήταν εγγυημένες, γεγονός που έφερνε αβεβαιότητα. Δεν γνώριζαν δηλαδή αν το εισόδημά τους θα έφτανε για τους λογαριασμούς τους ή αν θα κάλυπτε τη μεταφορά και τη φροντίδα των παιδιών.

Όλα αυτά, εν μέρει, εξηγούν το γεγονός ότι το ποσοστό φθοράς ήταν υψηλό στις βιομηχανίες υπηρεσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το 2017 ήταν 53,8% για τους εργαζομένους λιανικής, 72,4% για τους εργαζόμενους σε καταλύματα & υπηρεσίες εστίασης και 30,6% για τους εργαζόμενους στη μεταποίηση.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του BBC για τα εργασιακά στις ΗΠΑ, που αφορά όμως και πολλές άλλες χώρες του κόσμου 

Δείτε ρεπορτάζ για τα νέα εργασιακά μέτρα στην Ελλάδα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εργασιακά: Οι θέσεις που οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.