Ακόμα και χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μπαίνουν σε lockdown. Mετά το μερικό lockdown που ανακοίνωσε η Ολλανδία, σειρά παίρνει η Αυστρία άλλα και η Νορβηγία!

Ακόμα και χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη μπαίνουν σε lockdown. Mετά το μερικό lockdown που ανακοίνωσε η Ολλανδία, σειρά παίρνει η Αυστρία άλλα και η Νορβηγία!

Lockdown – Ευρώπη: Ενώ στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί συνεχίζουν ακόμα να μιλούν για τείχος ανοσίας και να υποστηρίζουν πως η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει λόγω των ανεμβολίαστων, μία – μία μπαίνουν σε lockdown, ακόμα και Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Και αποδεικνύεται πως με τα υπάρχοντα σκευάσματα, δεν μπορεί να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας, άλλα μόνο να προστατευτεί σε κάποιο βαθμό η υγεία των ευάλωτων πολιτών.

Η Ολλανδία σε μερικό lockdown

Στην Ολλανδία με 84,4% ποσοστό εμβολιασμένων ενηλίκων, θα επιβληθεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του νέου κύματος της Covid – 19.

Τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 16.000 ανά ημέρα, και αυτός ο αριθμός μολύνσεων είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην Ολλανδία από την αρχή της πανδημίας.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα λιγότερο σημαντικά καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Θα αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό η τηλεργασία και θα απαγορευτούν οι θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση εντός της ημέρας, με τα μέτρα να ανακοινώνονται σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτίναξη κρουσμάτων και στη Νορβηγία

Στο δρόμο του lockdown βαδίζει και η Νορβηγία, με υψηλά νούμερα ημερήσιων κρουσμάτων να εμφανίζονται στη χώρα, παρά το ότι το ποσοστό εμβολιασμού πλησιάζει το 82%. Θα επιβληθούν περιορισμοί και χρησιμοποίηση του υγειονομικού πάσου σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα γίνει σύσταση για τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 18 ετών.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε πως η καραντίνα και τα μέτρα δεν θα έχουν την ίδια αυστηρότητα όπως εκείνα που είχαν εφαρμοστεί στα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους στην Αυστρία

Όμως και η Αυστρία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, ότι βρίσκεται μερικές μέρες μακριά από την επιβολή lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. Που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους μόνο για να εργαστούν, να ψωνίσουν τα απαραίτητα και να γυμναστούν.

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται ένα ντόμινο από lockdown, οι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αποκλείουν αυτό το σενάριο με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο. Όμως οι διεθνείς εξελίξεις φαίνεται πως ξεπερνούν την… αισιοδοξία που υπάρχει στο Μαξίμου. Και το χειρότερο είναι πως επιμένουν να μην κάνουν ιχνηλάτηση στο σύνολο του πληθυσμού, και όχι μόνο στους ανεμβολίαστους όπως συμβαίνει ως τώρα.

Είναι δικαιολογημένο να προκαλείται προβληματισμός στους πολίτες για το ότι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει χώρες από το να μπουν σε μερικά ή καθολικά lockdown. Η πολυπόθητη ελευθερία φαίνεται να μετατοπίζεται πλέον στην τρίτη δόση, με κανέναν να μη γνωρίζει μέχρι που θα φτάσει αυτή η αλυσίδα.