ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Έξαλλος ο Ζούκερμπεργκ – «Ξήλωσε» την ομάδα πολιτικού απορρήτου για το… καλό του

Το κοινό καλό έγινε εν μία νυκτί καλό για το Facebook, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020 και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πήγε να μαζέψει τα... ασυμμάζευτα
Facebook: Έξαλλος ο Ζούκερμπεργκ – «Ξήλωσε» την ομάδα πολιτικού απορρήτου για το… καλό του

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν το τιμάει, αποκαλύφθηκε για το Facebook, το οποίο εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί χωρίς ομάδα πολιτικού απορρήτου.

Το κοινό καλό έγινε εν μία νυκτί καλό για το Facebook, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020. Μέχρι τότε, η δημοφιλής εταιρία και social medium του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε στις τάξεις της μια ειδική ομάδα, η οποία λειτουργούσε προστατεύοντας τις προσωπικές πληροφορίες των εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας.

Μάλιστα, αυτή η κλειστή ομάδα είχε και έναν inside όρκο, ο οποίος έλεγε ρητά ότι η εν λόγω ομάδα θα «υπηρετούσε το κοινό καλό και όχι το καλό του Facebook». Τα καθήκοντα του γκρουπ ήταν να διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών, αλλά και να διαλύει την πόλωση και τη ρητορική μίσους μέσα από αναρτήσεις ή δημοσιεύσεις.

Κι όμως, μια τέτοια ομάδα που αποτελεί τον ορισμό της δημοκρατίας και του θεματοφύλακα των αξιών εξαλείφθηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Ή μάλλον πιο σωστά, διαμοιράστηκε σε άλλες υπο-ομάδες, με το τμήμα πολιτικού απορρήτου ναα «ξηλώνεται» άπαξ δια παντός, τον Νοέμβριο του 2020.

Facebook: Η διαρροή πληροφοριών που δεν… βόλευε τον Ζούκερμπεργκ

Ο υπεύθυνος Τμήματος, Σαμίρ Τσακραμπάρτι πήρε εθελούσια άδεια και μετατέθηκε, ενώ οι υπόλοιποι άλλαξαν επίσης τμήμα για να μεταδώσουν το πνεύμα συλλογικότητας στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρίας.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό, μιας και σύμφωνα με μια πρώην μάνατζερ του τμήματος, την Φράνσις Χόγκεν, το μήνυμα ήταν σαφές: Το Facebook δεν ήθελε να συνεχίζει να δίνει δύναμη σε μια ομάδα ανθρώπων, της οποίας προτεραιότητα ήταν ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Στο βωμό του κέρδους και του καλού της… πλατφόρμας δηλαδή καταπατήθηκε εντελώς αθόρυβα και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Έκτοτε λοιπόν, τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook βρίσκονται στον αέρα, με τη δημοφιλή εταιρία να έχει τον πλήρη έλεγχο σ’αυτά.

Η αφορμή ήταν η διαρροή πληροφοριών από την Φράνσις Χόγκεν, η οποία αναδείκνυε δομικά προβλήματα πολιτικού απορρήτου, τα οποία το Facebook είχε βάλει κάτω από το… χαλάκι.

Ως απάντηση, ο υπεύθυνος πολιτικού απορρήτου της εταιρίας, Γκάι Ρόουζεν υποστήριξε ότι δεν διαλύθηκε η ομάδα πολιτικού απορρήτου, αλλά μετατοπίσθηκε σε μια ευρύτερη ομάδα για πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το περιοδικό TIME, το οποίο με μια σειρά από συνεντεύξεις πρώην και νυν υπαλλήλων της πλατφόρμας προσπαθεί να δώσει μια ερμηνεία για την παραπάνω ενέργεια της εταιρίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Facebook: Έξαλλος ο Ζούκερμπεργκ – «Ξήλωσε» την ομάδα πολιτικού απορρήτου για το… καλό του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.