ΚΟΣΜΟΣ

Facebook: Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να επιτρέπεται η χρήση ψευδώνυμου

Το γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το Facebook θα πρέπει να επιτρέψει στους χρήστες του να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο εφόσον το επιθυμούν.
Facebook: Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να επιτρέπεται η χρήση ψευδώνυμου

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Γερμανία το Facebook οφείλει να επιτρέψει στους χρήστες της πλατφόρμας να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα στα προφίλ τους δημοσίως.  Αρκεί να δηλώνουν στην πλατφόρμα το πραγματικό τους όνομα.

Να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα, οι χρήστες του Facebook ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα. Ως εκ τούτου, μετά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου οι όροι χρήσης του Ιανουαρίου 2015 και του Απριλίου 2018 κατέστησαν άκυροι.

Η απόφαση βασίστηκε σε αγωγή που κατατέθηκε το 2018 από δύο χρήστες που χρησιμοποίησαν ψευδώνυμο αντί για το πραγματικό τους όνομα για τον λογαριασμό τους στο Facebook.

Από την πλευρά του το Facebook κάλεσε στη συνέχεια τους δύο χρήστες να επιβεβαιώσουν τα ονόματά τους, αλλά καθώς ο ένας δεν ανταποκρίθηκε, το αντίστοιχο προφίλ στο Facebook διαγράφηκε.

Στη συνέχεια, τα θιγόμενα μέρη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας να αποφαίνεται τώρα ότι οι ενέργειες της πλατφόρμας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, καθώς επίσης και τον Γερμανικό Νόμο για τα Τηλεμέσα.

Και αυτό διότι ο Νόμος για τα Τηλεμέσα ορίζει σαφώς ότι οι πάροχοι πρέπει επίσης να επιτρέπουν τη χρήση των υπηρεσιών τους «ανώνυμα ή με ψευδώνυμο», στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό.

Βεβαίως με τη διαδικτυακής ανωνυμία, εγείρεται πλέον το εξής ζήτημα: Την εξύβριση χρηστών, προς άλλους χρήστες, οι οποίοι θα κρύβονται πίσω από ανώνυμα προφίλ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη μετά τον τελικό Αγγλίας – Ιταλίας στο Euro και την ρατιστική επίθεση που δέχθηκαν μαύροι ποδοσφαιριστές των «λιονταριών». Τα σχόλια αυτά προέρχονταν κυρίως από ανώνυμους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι πάνω από 700.000 χρήστες υπέγραψαν ένα ψήφισμα που απαιτούσε να θεσπιστούν «προϋποθέσεις εξακρίβωσης ταυτότητας» για το άνοιγμα ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Facebook: Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να επιτρέπεται η χρήση ψευδώνυμου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.