Η νέα Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία κατατάσσει και πάλι τη Δανία μεταξύ των τριών πρώτων πιο ευτυχισμένων χωρών από τις 155 εξεταζόμενες χώρες στο σύνολο- μια διάκριση που η χώρα κερδίζει για επτά συναπτά έτη.

Οι ΗΠΑ , στον αντίποδα έκαναν βουτιά στην 18η θέση πέφτοντας 4 ολόκληρες θέσεις…
Η θέση της Δανίας στις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου είναι σύμφωνη με πολλές εθνικές έρευνες για την ευτυχία κι όχι μόνο από την έκθεση την Παγκόσμια Ευτυχία.

Ανάλογα με το εύρος και το σκοπό της έρευνας, η ευτυχία συχνά μετριέται με αντικειμενικούς δείκτες (στοιχεία για το έγκλημα, το εισόδημα, την εμπλοκή των πολιτών και την υγεία) και τις υποκειμενικές μεθόδους, όπως η ερώτηση για το πόσο συχνά έχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Γιατί οι Δανοί λοιπόν μπορούν να αξιολογήσουν τη ζωή τους πιο θετικά;

Αφενός οι Δανοί έχουν σταθερή κυβέρνηση, χαμηλά επίπεδα δημόσιας διαφθοράς και πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση αλλά και υγειονομική περίθαλψη.Από μόνο προκαλεί μία σταθερότητα και μία αίσθηση ασφάλειας που συμβάλλει στην ευτυχία.

Η χώρα έχει τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Δανών πληρώνει καθώς πιστεύουν ότι υψηλότεροι φόροι μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Ίσως το πιο σημαντικό, ωστόσο, για την ευτυχία των Δανών είναι αυτό που ονομάζεται “hygge” .

Το λεξικό της Οξφόρδης πρόσθεσε τη λέξη αυτή τον Ιούνιο του 2017 και αναφέρεται σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για danish hygge

Το Hygge μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουσιαστικό, επίθετο ή ρήμα.
Το Hygge μερικές φορές μεταφράζεται ως “ζεστό”, αλλά ένας καλύτερος ορισμός του hygge είναι “σκόπιμη οικειότητα”, η οποία μπορεί να συμβεί όταν έχετε ασφαλείς, ισορροπημένες και αρμονικές κοινές εμπειρίες.

Η έρευνα για το hygge έχει δείξει ότι στη Δανία, είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την ευημερία των ανθρώπων. Λειτουργεί ως ενδιάμεσος παράγοντας ενάντια στο στρες, δημιουργώντας παράλληλα χώρο για την οικοδόμηση συντροφιάς.

Σε μια χώρα όπως η Δανία, το hygge μπορεί να προωθήσει την ισότητα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για danish hygge

Στο hygge είναι πλήρως ενσωματωμένη η πολιτισμική ψυχή και ο πολιτισμός της Δανίας,ενώ τώρα το Hygge εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο αφού τα βιβλία για το hygge και το πώς μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου, φαίνεται πως γίνονται ανάρπαστα.

Φυσικά η Δανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει μια λέξη για μια έννοια παρόμοια με αυτήν του hygge – οι Νορβηγοί έχουν το koselig, οι Σουηδοί το mysig, οι Ολλανδοί το gezenlligheid και οι Γερμανοί το gemütlichkeit.