ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Κίνα χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ;

Όποιες και αν είναι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου αερόστατου, οι ΗΠΑ έλαβαν την απειλή αρκετά σοβαρά
Γιατί η Κίνα χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ;

Η είδηση περί πτήσης ​​ενός υποτιθέμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ, έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί το Πεκίνο θα ήθελε να χρησιμοποιήσει ένα σχετικά μη εξελιγμένο εργαλείο για την επιτήρησή του στα ηπειρωτικά της χώρας.

Η Κίνα ανέφερε πως το αερόστατο, το οποίο εντοπίστηκε πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, είναι απλώς ένα «πολιτικό αερόπλοιο» που παρέκκλινε από την προγραμματισμένη διαδρομή του, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποπτεύονται πως πρόκειται για συσκευή «παρακολούθησης μεγάλου υψομέτρου».

Όποιες και αν είναι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου αερόστατου, οι ΗΠΑ έλαβαν την απειλή αρκετά σοβαρά για να αναβάλουν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Τα αερόστατα αποτελούν μια από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης.

Ο ιαπωνικός στρατός τα χρησιμοποίησε για να εκτοξεύσει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Πιο πρόσφατα, οι ΗΠΑ φέρεται να εξέτασαν το ενδεχόμενο προσθήκης αερόστατων σε μεγάλο υψόμετρο στο δίκτυο παρακολούθησης του Πενταγώνου.

Τα σύγχρονα αερόστατα συνήθως αιωρούνται μεταξύ 24χλμ.-37χλμ. πάνω από την επιφάνεια της γης .

«Το Πεκίνο πιθανότατα προσπαθεί να στείλει το εξής μήνυμα στην Ουάσιγκτον: ‘Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς μας, είμαστε πάντα έτοιμοι για ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο, χωρίς να πυροδοτούμε σοβαρά τις εντάσεις’», δήλωσε στο BBC ο ανεξάρτητος αναλυτής εναέριας ενέργειας Χε Γιουάν Μινγκ.

«Η αναμενόμενη διαδρομή πτήσης του μπαλονιού κοντά σε ορισμένες βάσεις πυραύλων υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να έχει απομακρυνθεί από την πορεία του», προσέθεσε ο Μινγκ.

Δείτε το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ:

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ