Γιατί τα μακαρόνια λέγονται πάστα, αφού δεν είναι γλυκά
Ο λόγος που τα μακαρόνια λέγονται πάστα
Η λέξη «πάστα» στα ιταλικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλα τα είδη ζυμαρικών, μακαρόνια, πένες, ριγκατόνι, φετουτσίνι, λαζάνια κ.λπ. Ενώ στα ελληνικά «μακαρόνια» λέγεται για όλα τα ζυμαρικά, στα ιταλικά η λέξη pasta είναι η γενική κατηγορία.
Η λέξη προέρχεται από τη λατινική «pasta», που σήμαινε ζύμη ή μάζα φτιαγμένη από αλεύρι και νερό ή αυγό. Η λατινική λέξη με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική «πάστα», που σήμαινε πηχτό μίγμα ή ζύμη – ειδικά με αλεύρι ή πολτό.
Στην Ιταλία, «pasta» σημαίνει ζυμαρικά γενικά, ενώ η λέξη «maccheroni» (μακκερόνι) είναι συγκεκριμένος τύπος ζυμαρικού, παρόμοιο με τα ελληνικά μακαρόνια, αλλά όχι ταυτοσήμο.
Πάστα είναι ο γενικός όρος για το είδος φαγητού, ενώ τα «μακαρόνια» είναι υποκατηγορία. Στα ελληνικά ο όρος «μακαρόνια» είναι πιο γενικά, ενώ οι Ιταλοί είναι πιο συγκεκριμένοι στα ονόματα ανάλογα με το σχήμα και το είδος ζυμαρικού.