Είναι επίσημο: Επιβεβαίωση Sportime - Η Ελλάδα παίρνει γερμανικά άρματα για να δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά, όπως γράφει ξένο δημοσίευμα.

«Τα ελληνικά BΜP 1 πάνε Ουκρανία» έγραφε το Sportime πριν από λίγες εβδομάδες, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα πλέον.

Ελλάδα: Σύμφωνα με το «www.politico.eu», επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του Sportime, το οποίο στις 19 Μαΐου έγραφε ότι τα ελληνικά BΜP 1 πάνε Ουκρανία,

«Η Γερμανία ανακοινώνει νέα συμφωνία με την Ελλάδα για αποστολή τανκς στην Ουκρανία», τιτλοφορείται το εν λόγω ρεπορτάζ, ενώ ο υπότιτλος αναφέρει: «Το Βερολίνο έχει ήδη συμφωνήσει μια παρόμοια συμφωνία ανταλλαγής δεξαμενών με την Πράγα και λέει ότι εργάζεται για να εφαρμόσει μια συμφωνία και με τη Βαρσοβία μετά από επικρίσεις».

Το ρεπορτάζ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η Γερμανία θα βοηθήσει να φτάσουν τα τανκς της σοβιετικής εποχής από την Ελλάδα στην Ουκρανία, στέλνοντας στην Αθήνα σύγχρονα γερμανικά οχήματα ως αντικατάσταση, κάτι το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς είπε στους δημοσιογράφους στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να επιτρέψει μια τέτοια ανταλλαγή τανκς, γνωστή και ως Ringtausch στα γερμανικά.

«Αυτό θα συζητηθεί τώρα με πολύ συγκεκριμένους όρους μεταξύ των υπουργείων Άμυνας [και των δύο χωρών] και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα», είπε η καγκελάριος.

Η Γερμανία έχει ήδη εφαρμόσει ένα τέτοιο Ringtausch με την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από την Πολωνία επειδή δεν έχει ακόμη εφαρμόσει παρόμοια συμφωνία με τη Βαρσοβία.

Ο Σολτς είχε προτείνει το σχέδιο ανταλλαγής τανκς τον Απρίλιο ως εναλλακτική λύση για να στείλει απευθείας η Γερμανία στα πιο σύγχρονα δυτικά άρματα μάχης της στην Ουκρανία, όπως το Leopard ή το μαχητικό όχημα πεζικού – κάτι που ο καγκελάριος απέφυγε να κάνει μέχρι στιγμής, καθώς φοβάται ότι θα μπορούσε να παρασύρει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Σύμφωνα με το σχέδιο Ringtausch, οι χώρες που εξακολουθούν να διαθέτουν εξοπλισμό σοβιετικής εποχής, όπως το άρμα μάχης T-72 ή το όχημα μάχης πεζικού BMP, μπορούν να τα στείλουν στην Ουκρανία και να λάβουν πιο σύγχρονα γερμανικά άρματα μάχης ως αντικατάσταση.

Αυτό επιτρέπει στις δυτικές χώρες να διατηρήσουν ένα ορισμένο επίπεδο άρνησης επειδή αυτά τα τανκς της σοβιετικής εποχής είναι πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τη Ρωσία να υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο στέλνοντας τον κορυφαίο εξοπλισμό του στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγή τανκς είναι επωφελής για το Κίεβο επειδή η Ουκρανία θα αποκτήσει τα ίδια μοντέλα τανκς με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι στρατιώτες και οι μηχανικοί της, ενώ οι εταίροι του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα μπορούν να αναβαθμίσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους με τα νεότερα γερμανικά τανκς.

Ο Σολτς δεν είχε αποκαλύψει τι είδους τανκς της σοβιετικής εποχής θα έστελνε η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αλλά σε ένα δελτίο τύπου, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι θα στείλει μαχητικά οχήματα πεζικού BMP-1 στην Ουκρανία και θα λάβει «ίσο αριθμό» γερμανικών οχημάτων μάχης πεζικού Marder ως αντάλλαγμα, χωρίς να αναφέρει πόσα άρματα μάχης εμπλέκονται στη συμφωνία.

Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι, κατά ειρωνικό τρόπο, τα οχήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία είναι «ανατολικογερμανικής προέλευσης» και στάλθηκαν στην Ελλάδα το 1994 — πράγμα που σημαίνει ότι, έμμεσα, ο Γερμανός καγκελάριος στέλνει οχήματα γερμανικής καταγωγής στην Ουκρανία.

Η συμφωνία δεν άρεσε σε όλους στην Ελλάδα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε γρήγορα την κυβέρνηση για τη συμφωνία – μια αντανάκλαση της χλιαρής δημόσιας υποστήριξης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις στα κρυφά για κρίσιμα εθνικά ζητήματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σύριζα. Ακόμη περισσότερο όταν η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη σε επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα.