ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Γνωστός ράπερ πήγε κόντρα στο καθεστώς – Κινδυνεύει με θανατική ποινή

Ένα γνωστό πρόσωπο της ραπ σκηνής του Ιράν κινδυνεύει άμεσα από το καθεστώς
Ιράν: Γνωστός ράπερ πήγε κόντρα στο καθεστώς - Κινδυνεύει με θανατική ποινή

Ιράν: Ένας αντιφρονών ράπερ, ο οποίος υποστήριξε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κινδυνεύει με θανατική ποινή.

Ο Τουμάτζ Σαλεχί, 31 ετών, κατηγορήθηκε για διάδοση προπαγάνδας, συνεργασία με εχθρική κυβέρνηση και υποκίνηση σε βία, όπως δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος διέψευσε μια αναφορά ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η δίκη του έχει ήδη ξεκινήσει χωρίς δικηγόρο της επιλογής του.

Ο Σαλεχί συνελήφθη τον περασμένο μήνα, αφού δημοσίευσε video με τον εαυτό του να διαμαρτύρεται.

Δημοσίευσε επίσης clips για να υποστηρίξει τις αναταραχές που πυροδοτήθηκαν απ’ τον θάνατο της Μαχσά Αμινί την ώρα κράτησής της από τις αρχές, επειδή φερόταν να παραβίαζε την αυστηρή νομοθεσία περί χιτζάμπ.

Οι ιρανικές αρχές κατέστειλαν βίαια τις διαδηλώσεις, τις οποίες έχουν παρουσιάσει ως «ταραχές» που υποκινούνται από ξένους εχθρούς.

Τουλάχιστον 451 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 18.170 συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ακτιβιστών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA).

Επίσης έχουν αναφερθεί 60 θάνατοι μελών του προσωπικού ασφαλείας.

Σε μια συνέντευξη στο CBC News, η οποία δόθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από τη σύλληψή του στις 30 Οκτωβρίου, ο Σαλεχί είπε ότι η δημοσίευση videos που επικρίνουν το κατεστημένο, «είναι κάτι σκληρό διότι μετατρέπεις τον εαυτό σου σε στόχο για τις δυνάμεις του καθεστώτος».

Υποστήριξε επίσης ότι οι Ιρανοί ζουν «φρικιαστικά» και «έχουν να κάνουν με μια μαφία που είναι έτοιμη να σκοτώσει ολόκληρο το έθνος, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία, τα χρήματα και τα όπλα της».

Στις αρχές Νοεμβρίου, τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης της χώρας δημοσίευσαν ένα video που δείχνει τον Σαλεχί να κρατείται στην επαρχία Ισφαχάν.

Ισπανικό ρεπορτάζ για τον ράπερ από το Ιράν

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ