Ιράν: Ραγδαία αύξηση των θυμάτων στις διαδηλώσεις για την Αμινί

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ με τη βίαιη αντίδραση των αρχών στο Ιράν

Ιράν: Τουλάχιστον 76 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των αναταραχών που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, όπως υποστηρίζουν ακτιβιστές.

Το Iran Human Rights (IHR), μια οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές για χρήση υπερβολικής βίας και αληθινών πυρομαχικών, στην προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης υποστήριξαν ότι τα θύματα είναι 41, μεταξύ των οποίων και αρκετοί υπάλληλοι ασφαλείας, ενώ έριξαν την ευθύνη στους «ταραχοποιούς».

Εκατοντάδες άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους και 20 δημοσιογράφοι.

«Τα βασανιστήρια, η κακομεταχείριση και η χρήση πραγματικών πυρομαχικών εναντίον διαδηλωτών αποτελούν διεθνή εγκλήματα. Η ανθρωπότητα πρέπει να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις του ιρανικού λαού για τα θεμελιώδη δικαιώματά του», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμίρι-Μογκαντάμ, διευθυντής του IHR.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί πολύ με τη βίαιη αντίδραση των αρχών και τις προέτρεψε να σεβαστούν το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλώσεων.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ιράν μετά την κηδεία της Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η 22χρονη Κούρδισα από τη βορειοδυτική πόλη Σακέζ επισκέφθηκε την Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν συνελήφθη από την αστυνομία ηθών.

Φέρεται να παραβίασε τον αυστηρό νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα.

Μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης για να «εκπαιδευτεί», κατέρρευσε και πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι η Αμινί έχασε τη ζωή της από ξαφνική καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά η οικογένειά της απέρριψε τον εν λόγω ισχυρισμό, τονίζοντας ότι η νεαρή ξυλοκοπήθηκε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αυτήν την τραγική κατάληξη.

Πρόσφατα πλάνα από το Ιράν