Ανάστατη η Λα Πάλμα και η Ισπανία

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα εξερράγη - Ανάστατη η Ισπανία

Ισπανία: Εκκενώθηκαν την Παρασκευή οι πόλεις Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και Τακάντε ντε Αρίμπα, αφού «ζωντάνεψε» το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα.

Η αεροπορική εταιρεία Binter ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Λα Πάλμα, καθώς η κατάσταση από το σύννεφο τέφρας που παράγει το ηφαίστειο επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

Επίσης, η Iberia ακύρωσε τη μοναδική πτήση που είχε προγραμματίσει για την Παρασκευή και η Canaryfly ανέστειλε τα δρομολόγιά της.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λα Πάλμα έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από την πόλη Τοντόκε, λόγω των εντεινόμενων ηφαιστειακών εκρήξεων.

«Το ηφαίστειο βρίσκεται σε μια νέα φάση έκρηξης… Οι πυροσβέστες δεν θα επιχειρήσουν άλλο σήμερα», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της Τενερίφης, η οποία έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να βοηθήσει τις τοπικές δυνάμεις.

Σε video που έδωσε στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία στην Ισπανία διακρίνεται ένας κήπος να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα ύψους «μεταξύ 30 και 40 εκατοστών».

Tο ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο εξερράγη την Κυριακή, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί ή θάνατοι, όμως το 15% των κρίσιμων για την οικονομία του νησιού καλλιεργειών μπανάνας κινδυνεύει, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.