Ισραήλ – Παλαιστίνη: Με αίμα συνεχίζονται να βάφονται οι εχθροπραξίες  ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100.

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Τα ξημερώματα της Παρασκευής (14/5) το Ισραήλ ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Λωρίδα της Γάζας (σε επιχείρηση εναντίον της Χαμάς), με το ισραηλινό επιτελείο να ανακοινώνει πως «…η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας».

Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ακόμη νύχτας που έμοιαζε με κόλαση από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και τις ρουκέτες της Χαμάς, η «είδηση» της εισβολής στη Γάζα διαψεύστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που την είχαν επιβεβαιώσει: τους Ισραηλινούς. «Πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» βαφτίστηκε.

Μήπως όμως δεν ήταν… λάθος; Πόσο απλό είναι να ανακοινώσεις εισβολή όταν δεν γίνεται; Μήπως ήταν ψυχολογικός πόλεμος και μια πρώτης τάξης ευκαιρία το Ισραήλ να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά των Παλαιστινίων;

Σχεδόν δυο ώρες μετά την ανακοίνωση της εισβολής χερσαίων δυνάμων στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε. Ο εκπρόσωπος του στρατού διένειμε στα μέσα ενημέρωσης τη «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Και όλο αυτό το «παιχνίδι» ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100. Από την έναρξη του νέου, συνεχιζόμενου κύκλου βίας, την περασμένη Δευτέρα, 109 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 7, ανάμεσά τους ένα αγόρι έξι ετών κι ένας στρατιώτης.

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, ισχυρίστηκε το… «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και υποστήριξε ότι χερσαίες δυνάμεις βομβάρδιζαν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Συγχρόνως, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων της Χαμάς, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, είχε αναπτύξει από χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005. Ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Μάχες παντού

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει από τις 10η Μαΐου, πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν εξάλλου μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948. Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.

Η σύρραξη πυροδότησε ταραχές σε πολλές ισραηλινές πόλεις με μεικτό, αραβοϊσραηλινό πληθυσμό, έκτασης που η χώρα είχε να δει δεκαετίες. Πάνω από 1.000 μέλη της συνοριοφυλακής αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την αστυνομία στις πόλεις αυτές. Τουλάχιστον 400 πρόσωπα, Εβραίοι και Άραβες, έχουν συλληφθεί.

Την Πέμπτη (13/5) ένοπλος άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον Εβραίων στη Λοντ, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο, ανέφεραν αυτόπτης μάρτυρας και η αστυνομία.

Πηγή newsit.gr

Ισραήλ - Παλαιστίνη: Με αίμα συνεχίζονται να βάφονται οι εχθροπραξίες  ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100. Ισραήλ - Παλαιστίνη: Με αίμα συνεχίζονται να βάφονται οι εχθροπραξίες  ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ήδη ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100.