Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η δράση του στρατού στα γεγονότα της Ουάσιγκτον

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Εθνοφρουράς της Περιφέρειας της Κολούμπια (δηλαδή της αυτόνομης διοικητικά περιοχής των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της χώρας Ουάσιγκτον) προκάλεσε η εισβολή των οπαδών του Τραμπ χθες στο Καπιτώλιο.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ χθες (6/1) είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της Εθνοφρουράς της Περιφέρειας της Κολούμπια (αυτόνομη διοικητικά περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της χώρας Ουάσιγκτον).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ΜΜΕ των ΗΠΑ ΜΜΕ, η κινητοποίηση τουλάχιστον 1.100 εθνοφρουρών ήταν απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κρις Μίλερ. Μια απόφαση που πάρθηκε ύστερα από την επικοινωνία του με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, όπως και με τους επικεφαλής της πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο Κογκρέσο αλλά και τη δήμαρχο της Ουάσιγκτον.

Οι εθνοφρουροί όμως δεν μετείχαν στην εκκαθάριση του εσωτερικού του Καπιτωλίου την οποία ανέλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Μάλιστα σύμφωνα με αναφορές, οι εθνοφρουροί στον υποστηρικτικό τους ρόλο στην περίμετρο του Καπιτωλίου όπως και άλλων κυβερνητικών κτηρίων στην πρωτεύουσα της χώρας (στη διαχείριση του πλήθους και στην επάνδρωση σημείων ελέγχου της απαγόρευσης κυκλοφορίας), δεν ήταν οπλισμένοι, αλλά έφεραν εξοπλισμό διαδηλώσεων, δηλαδή πλαστικές ασπίδες, γκλομπ, κράνη και ατομικά μέσα θωράκισης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης «…είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε υποστήριξη όσο αυτή κρίνεται απαραίτητη και στο βαθμό που μας τη ζητούν οι τοπικές αρχές. Τα στελέχη μας έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται το Σύνταγμα της χώρας και τη δημοκρατική μας διακυβέρνηση και θα δράσουν ανάλογα».

Κινητοποίηση είχαμε και στην Εθνοφρουρά της γειτονικής Βιρτζίνια, η οποία έστειλε στην Ουάσιγκτον περίπου 500 μέλη της όπως και 200 αστυνομικούς, ενώ το ίδιο έκανε και ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ που επίσης έστειλε 500 στελέχη της τοπικής Εθνοφρουράς.

Από ότι φαίνεται, η κινητοποίηση της Εθνοφρουράς έγινε με αποφάσεις τοπικών αξιωματούχων (όπως έχουν και νόμιμο δικαίωμα). Αργότερα βέβαια μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «η Εθνοφρουρά είναι καθοδόν υπό τις οδηγίες του Προέδρου».

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι φανερό πως οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να εμπλακούν στις φαντασιώσεις του Τραμπ για ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων και παραμένουν προσηλωμένες στο θεσμικό τους ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τούνη: Ποια καραντίνα; Κι αυτή πήγε στο Ντουμπάι! (pics)

Πηγή www.ptisidiastima.com