ΚΟΣΜΟΣ

Kιντόν: Αυτοί είναι οι εκτελεστές της Μοσάντ που «καθάρισαν» τον Φαχριζαντέχ

Kιντόν: Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, με μια εκτέλεση που φέρει την σφραγίδα των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών.
Kιντόν: Αυτοί είναι οι εκτελεστές της Μοσάντ που «καθάρισαν» τον Φαχριζαντέχ

Kιντόν: Η πιο μυστική μονάδα της Μοσάντ, αυτοί που αναλαμβάνουν πάντα να «χτυπήσουν» στόχους πρώτης προτεραιότητας, με επιχειρήσεις που γράφουν ιστορία, έστω και αν οι λεπτομέρειες γύρω από αυτές είναι ελάχιστες.

Kιντόν: Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, με μια εκτέλεση που φέρει την σφραγίδα των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πρώην στελέχη της CIA,της MI6 αλλά και της Ρωσικής FSB όπως εξάγεται από πληροφορίες και δημοσιεύματα η θεωρία του αυτόματου τηλεχειριζόμενου όπλου και του μοναχικού εκτελεστή που πάτησε το κουμπί από απόσταση είναι τουλάχιστον αστεία.

Ο Μαρκ Πολυμερόπουλος επικεφαλής μέχρι πέρυσι των απόρρητων επιχειρήσεων της CIA σε Ευρώπη και Ασία μιλώντας στο protothema.gr είναι κατηγορηματικός: «Μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους και σύλληψης χρειάζεται μήνες ή και χρόνια για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί.

Δεν είναι μια αποστολή που μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός διακόπτη και αντιμετωπίζω με δυσπιστία τις διαρροές των Ιρανικών ΜΜΕ που ελέγχονται απο την κυβέρνηση ότι η εκτέλεση έγινε από μακριά και με τηλεχειριζόμενο όπλο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνοτουρκικά: Διασυρμός για την ΕΕ – «Ευχαριστώ» Τούρκων σε Μέρκελ και… πανηγυρισμοί για την «ήττα» της Ελλάδας!

Την άποψη του Πολυμερόπουλου συμμερίζονται και άλλοι πρώην συνάδελφοί του στην CIA, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτή η δολοφονία γράφει Κιντόν στην ούγια!

«Αντιθέτως» τονίζει ο Ελληνοαμερικάνος πρώην πράκτορας «πιστεύω ότι η εκτέλεση του Φαχριζαντέχ περιελάμβανε μια πλειάδα πρακτόρων επί Ιρανικού εδάφους. Υπήρξε σίγουρα ιδιαίτερη εκπαίδευση, συνεχής παρακολούθηση του στόχου και ένα τέτοιο επίπεδο πολυπλοκότητας στην εκτέλεσή της που λίγες μυστικές υπηρεσίες μπορούν να φέρουν εις πέρας».

Κλείνοντας ο Πολυμερόπουλος φωτογραφίζει όπως και όλα τα ΜΜΕ τους υπεύθυνους για την εκτέλεση: «Οι Ισραηλινοί είναι προφανώς πίσω από την επίθεση, δεδομένης της ιστορίας που έχουν στις στοχευμένες δολοφονίες ως πολιτική της χώρας, της προφανούς όπως φαίνεται εξαιρετικής ικανότητάς τους να λειτουργούν εντός του Ιράν, και φυσικά η πάγια θέση τους τους εδώ και χρόνια ότι το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για το Ισραήλ».

Η στοχοποίηση και η παρακολούθηση

Μια απειλή την οποία είχε κατονομάσει πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε σε μια παρουσίαση πληροφοριών.

«Να θυμάστε το όνομα Μοχσέν Φαχριζαντέχ» είχε πει συμπληρώνοντας ότι ήταν ο επικεφαλής του Ιρανικού προγράμματος που είχε σαν στόχο την κατασκευή μιας μυστικής πυρηνικής βόμβας.

Κι αν κάποιοι μετά από εκείνη την παρουσίαση ξέχασαν το όνομα του Ιρανού, οι Ισραηλινοί φέρεται να είχαν ήδη αρχίσει να σκέφτονται πως θα τον βγάλουν από την μέση.

Σύμφωνα με Δυτκούς αξιωματούχους και αναλυτές που γνωρίζουν σε βάθος τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών, η οριστική απόφαση ώτσε να δοθεί το πράσινο φως για την επιχείρηση, πάρθηκε πριν απο ένα χρόνο.

Ήδη ως είθισται σε τέτοιες αποστολές που έχουν τεράστιο βαθμό δυσκολίας, ο Φαχριζαντέχ είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από την Μοσάντ.

Η ομάδα των πρακτόρων που ανέλαβε αυτή την δουλειά, απορτελείτο από τουλάχιστον είκοσι άτομα που αφού πέρασαν μυστικά και παράνομα στο Ιράν εγκαταστάθηκαν εκεί και άρχισαν την εναλλάξ παρακολούθηση.

Σχεδόν όλοι εισήλθαν στην χώρα από το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ιράν με το οποίο οι Ισραηλινοί διατηρούν πολύ καλές σχέσεις για ευνόητο λόγο.

Όλες οι κινήσεις του Φαχριζαντέχ μπήκαν στο μικροσκόπιο.

Μετά από λίγους μήνες συνεχής παρακολούθησης, ήξεραν πλέον το καθημερινό του πρόγραμμα, τις συνήθειές του, τον αριθμό των σωματοφυλάκων του και τις διαδρομές που ακολουθούσε για να πάει στην δουλειά ή το εξοχικό του.

Όταν οι αναφορές τους ήρθαν στα χέρια του διοικητή της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, ο τελευταίος μαζί με το επιτελείο του άρχισαν να μελετούν τα πιθανά επιχειρησιακά σενάρια ενός χτυπήματος μέσα στην καρδιά του Ιράν από την Κιντόν.

Και οι δώδεκα ήταν αόρατοι

Επιστρατεύθηκαν για την περίπτωση τουλάχιστον δώδεκα πράκτορες της ειδικής αυτής ομάδας, η οποία στο σύνολό της αριθμεί περί τα 75 άτομα, όλα με προϋπηρεσία στους Σαγιερέτ Ματκάλ, την πιο επίλεκτη στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ.

Ελάχιστα στοιχεία έχουν διαρρεύσει όλα αυτά τα χρόνια για την Κιντόν.

Τα μέλη της πρέπει να διαθέτουν εμπειρία χρόνων σε ειδικές επιχειρήσεις εντός και εκτός συνόρων και η εκπαίδευσή τους στην έρημο του Νεγκέβ ώστε να μπουν στην Κιντόν διαρκεί δύο χρόνια.

Μετά γίνονται μέλη της πιο «αόρατης» ομάδας εκτελεστών και τα ονόματα τους είναι γνωστά σε ελάχιστα επιτελικά στελέχη της Μοσάντ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ταυτοποίηση τους στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σε ότι αφορά τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ τίποτε δεν πήγε στραβά, όταν το αυτοκίνητο του μπήκε στον μοιραίο κόμβο και οι εκτελεστές της Κιντόν ανέλαβαν δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν «προβάρει» την επιχείρηση για πάνω από έξι μήνες στην έρημο της Νεγκέβ, όπου οι Ισραηλινοί έχουν στήσει ολόκληρη πόλη και δρόμους για να προβάρουν ξανά και ξανά επιχειρήσεις τέτοιας δυσκολίας.

Όσο για το περίφημο τηλεχειριζόμενο όπλο που επικαλούνται οι Ιρανοί μπορεί να υπήρχε, όχι όμως για να βάλλει κατά του πυρηνικού επιστήμονα αλλά για να προκαλέσει την απαραίτητη σύγχυση και τον τρόμο στους φρουρούς του.

Στην ομάδα της Κιντόν φέρεται να υπήρχαν τουλάχιστον δύο ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι ένθεν κι ένθεν, ώστε να παρέχουν κάλυψη στους υπόλοιπους που επιτέθηκαν στα δύο οχήματα.

Ο Φαχριζαντέχ εκτελέσθηκε όταν σύρθηκε έξω από το αυτοκίνητο του με σφαίρες στο κεφάλι από τον αρχηγό της ομάδας, ενώ οι εκτελεστές της Κιντόν δεν πείραξαν την σύζυγό του.

Κανείς από τους Ισραηλινούς δεν έπαθε τίποτε και έφυγαν ανατινάζοντας το περίφημο πλέον φορτηγάκι που επικαλούνται οι Ιρανοί, οι οποίοι δεν θέλουν να παραδεχθούν με τίποτε ότι πάνω από σαράντα πράκτορες της Μοσάντ αλώνιζαν την χώρα ανενόχλητοι για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Ήταν αυτοί που έδωσαν άλλη μια εντυπωσιακή παράσταση, με μια επιχείρηση οι λεπτομέρειες της οποίας θα παραμείνουν στο σκοτάδι πιθανότατα για δεκαετίες.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Kιντόν: Αυτοί είναι οι εκτελεστές της Μοσάντ που «καθάρισαν» τον Φαχριζαντέχ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.