Κορονοϊός: Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα όσοι έχουν εμβολιαστεί με Astrazeneca, έχουν μεγαλύτερες παρενέργειες αν κάνουν την τρίτη δόση με Pfizer.

Ο Κορονοϊός απασχολεί την ανθρωπότητα. Έτσι στην Βρετανία έκαναν μελέτη για τις παρενέργειες που έχει κάποιος αν κάνει τρίτη δόση. Αυτή απέδειξε πως αυτές είναι πιο έντονες αν κάποιος κάνει δύο δόσεις από το Astrazeneca και μετά μία από το Pfizer.

Κορονοϊός: Σύμφωνα με Βρετανική έρευνα όσοι έχουν εμβολιαστεί με Astrazeneca, έχουν μεγαλύτερες παρενέργειες αν κάνουν την τρίτη δόση με Pfizer.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εστίασε στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας τύπος mix και match εμβολιασμός. Το αποτέλεσμα της έδειξε πως ήπιες και σύντομες παρενέργειες μπορούν να έχουν και όσοι κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι παρενέργειες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου το οποίο χορηγήθηκε σε ένα άτομο στις δύο πρώτες δόσεις και στην τρίτη. Έτσι φάνηκε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί αρχικά με Astrazeneca και κάνουν την τρίτη δόση με το Pfizer, μπορούν να έχουν πιο έντονες παρενέργειες.

Σ’ αυτήν την έρευνα πήραν μέρος 830 εθελοντές άνω των 50 ετών από την Αγγλία. Τους χορηγήθηκαν δύο δόσεις από το Astrazeneca ή το Pfizer και ακολούθησε μία τρίτη με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό που χρησιμοποιήθηκε τις δύο πρώτες φορές.

Σύμφωνα με τη huffingtonpost.co.uk κόπωση είχε περίπου το 78% όσων έκαναν πρώτα δύο δόσεις του Astrazeneca και ύστερα του Pfizer, σε σχέση με το 53% που είχε κάνει δύο δόσεις του Pfizer.

Επίσης πονοκεφάλους εμφάνισε το 65% όσων έκαναν μικτά εμβόλια σε σχέση με το 42% που έκανε όλες τις δόσεις με το ίδιο εμβόλιο. Ενώ συχνότερα είχαν πόνους στις αρθρώσεις, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

Τέλος η ίδια μελέτη τον Ιούνιο είχε δείξει πως περισσότερα αντισώματα για τον κορονοϊό παράγουν όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις από το Pfizer. Όμως την ίδια προστασία έχει κάποιος όταν κάνει ένα της Astrazeneca και μετά ένα της Pfizer.