ΚΟΣΜΟΣ

Κριστιάν Καρεμπέ: ΣΟΚ στη Γερμανία – Ζωολογικός κήπος αντί για ζώα είχε ανθρώπους μεταξύ άλλων και τον προπάππο του!

Παγκόσμιος σάλος από την αποκάλυψη για τον ζωολογικό κήπο Χάγκενμπεκ και τον προπάππο του Κριστιάν Καρεμπέ.
Κριστιάν Καρεμπέ: ΣΟΚ στη Γερμανία – Ζωολογικός κήπος αντί για ζώα είχε ανθρώπους μεταξύ άλλων και τον προπάππο του!

Κριστιάν Καρεμπέ: Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα του Αμβούργου είναι τις τελευταίες μέρες οι αισχρότητες, που γινόντουσαν τη δεκαετία του ’30 και το γεγονός ότι στον ζωολογικό κήπο της πόλης υπήρχαν εκτός από ζώα και άνθρωποι προς έκθεση στο κοινό.

Ένας από τους ανθρώπους, που το 1931 βρέθηκε φυλακισμένος στον ζωολογικό κήπο Χάγκενμπεκ ήταν ο Γουίλι Καρεμπέ. Ο δισέγγονός του Κρίστιαν, παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998 και νυν αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός καλεί τώρα τον ζωολογικό κήπο να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Γεγονότα, που συνέβησαν μόλις πριν 70-80 χρόνια προκαλούν σοκ σήμερα αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύουν πόσο έχει εξελιχθεί η κοινωνία μας.

Η πολιτιστική αρχή του Αμβούργου προτρέπει τώρα τον ζωολογικό κήπο Χάγκενμπεκ να ασχοληθεί εντατικά με το αποικιακό παρελθόν του.

«Προτρέψαμε και ζητάμε από τον ζωολογικό κήπο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες», δήλωσε την Πέμπτη στο Spiegel ο εκπρόσωπος της πολιτιστικής αρχής, Ένο Ίζερμαν.

Η παρέμβαση του Κριστιάν Καρεμπέ

Οι Γερμανοί γνώριζαν τις αισχρότητες αλλά προχωρούν τώρα στην «κάθαρση» μετά από προτροπή του Κρίστιαν Καρεμπέ, ο οποίος μιλώντας στον NDR ζήτησε από τους υπευθύνους να μιλήσουν ανοιχτά για την έκθεση ανθρώπων ως ζώα.

Με πρόσχημα ότι θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους, ο Γουίλι Καρεμπέ και άλλα 30 άτομα (μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά), προερχόμενοι από γαλλικές αποικίες στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταφέρθηκαν τελικά στο Αμβούργο.

Εκεί, φυλακίστηκαν μέσα στον ζωολογικό κήπο και μάλιστα μπροστά στο κοινό έπρεπε να υπακούν αφού έγιναν προϊόντα έκθεσης ως κανίβαλοι. Κουνούσαν τα μπαστούνια τους, έδειχναν τα δόντια τους, έβγαζαν άγριες κραυγές.

Αυτή η αποικιακή ανθρώπινη έκθεση, που τώρα σοκάρει ήταν τότε θέαμα για διασκέδαση και μάλιστα προσκλήθηκε και στη μεγάλη γιορτή του Μονάχου, το Oktoberfest.

Ο ζωολογικός κήπος του Χάγκενμπεκ.

Το 1874 ο έμπορος ζώων του Αμβούργου, Καρλ Χάγκενμπεκ άρχιζε να εκθέτει όχι μόνο ελέφαντες αλλά και ανθρώπους από μακρινές χώρες. Ένα πραγματικά σοκαριστικό ανθρώπινο θέαμα σε έναν ζωολογικό κήπο.

Πρώτα έδειξε μία οικογένεια από τη Λαπωνία με τους ταράνδους τους, αργότερα άλλες φυλές μεταξύ άλλων Μασάι, Σομαλούς κτλ. Με αυτές τις εκθέσεις ανθρώπων, ο Χάγκενμπεκ έγινε διάσημος και είχε μεγάλη επιτυχία και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία.

Ο Καρλ Χάγκενμπεκ

Οι Λάπωνες από τη φυλή Σάαμι. Οι Σαάμι έχουν γίνει για αιώνες, ακόμα μέχρι και σήμερα, αντικείμενο διακρίσεων και κακομεταχείρισης από τους κυρίαρχους πολιτισμούς που διεκδικούν την κατοχή των εδαφών τους

Μετά τον θάνατο του Χάγκενμπεκ, οι γιοι του συνέχισαν αυτό το σοκαριστικό «έργο» του. Όταν μετά από δεκαετίες βρέθηκε στο ζωολογικό κήπο ο προπάππος του Καρεμπέ μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους από τη Νέα Καληδονία, κάτοικοι της πατρίδας τους, παραπονέθηκαν με επιστολή τους στο γαλλικό υπουργείο αποικιοκρατίας και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ήταν τότε, που τελείωσε και η έκθεση των «εξωτικών ανθρώπων στο Χάγκενμπεκ».

«Τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών»

Αυτή η έκθεση ανθρώπων με την επωνυμία «Τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών» και οι παραστάσεις σα να είναι ζώα μπροστά στο κοινό, είναι ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της αποικιοκρατίας. Άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες, που ήταν ξένες προς τη Δύση φυλακίζονταν στους ζωολογικούς κήπους έτσι ώστε να τους απολαύσουν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Είναι αδιανόητο για σήμερα αλλά μία πικρή πραγματικότητα του προηγούμενου αιώνα.

Ο Καρεμπέ έμαθε γι΄ αυτές τις ταπεινώσεις, που έπρεπε να υπομείνει ο προπάππος του μέσα από ένα μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1998 με τίτλο «Cannibale» του συγγραφέα Didier Daeninckx καθώς μέχρι τότε δε γνώριζε απολύτως τίποτα.

Η σοκαριστική αφίσα από το μυθιστόρημα Cannibale

Στην πατρίδα του, τη Νέα Καληδονία σπάνια μιλούσαν γι’ αυτές τις ταπεινώσεις, που δέχθηκαν στην Ευρώπη. «Αυτή η τρομερή ντροπή ήταν ένα απόλυτο ταμπού στην οικογένειά μας», είπε αργότερα ο άλλοτε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με την Εθνική Γαλλίας.

Το στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός τώρα ζητάει δικαίωση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλει οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου να κάνουν ουσιαστικά μία αυτοκριτική και να αποκαλυφθούν όλες οι θηριωδίες της εποχής.

Το ραντεβού που δεν έγινε ποτέ

Ο τηλεοπτικός σταθμός NDR στα περιθώρια του ρεπορτάζ ήθελε να κανονίσει κι ένα ραντεβού ανάμεσα στον Κριστιάν Καρεμπέ και τους ανθρώπους του Χάγκενμπεκ, οι οποίοι όμως καθυστέρησαν πολύ να απαντήσουν σε αυτό το αίτημα του σταθμού και μάλιστα ζήτησαν να μην υπάρχουν κάμερες με αποτέλεσμα αυτή η συνάντηση να μη γίνει ποτέ.

Κριστιάν Καρεμπέ

Η αφίσα της έκθεσης ανθρώπων στο ζωολογικό κήπο

Πλέον, όμως στη Γερμανία το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι υπεύθυνοι βρίσκονται υπό πίεση. Ο υπεύθυνος των πολιτιστικών αρχών του Αμβούργου τόνισε πρόσφατα: «Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ως κοινωνία το αποικιακό παρελθόν μας, να το αντιμετωπίσουμε και να το επεξεργαστούμε ενεργά με τους απογόνους των θυμάτων».

Για το θέμα, ο Κριστιάν Καρεμπέ έκανε, μάλιστα και μία ανάρτηση πριν λίγες ώρες στο Instagram, τοποθετώντας ένα λινκ από το αφιέρωμα για το θέμα, που σοκάρει τη Γερμανία κι όλη την Ευρώπη.

Ο διάσημος ζωολογικός σε όλη τη Γερμανία, πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό παρελθόν του. Θα το κάνει;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κριστιάν Καρεμπέ: ΣΟΚ στη Γερμανία – Ζωολογικός κήπος αντί για ζώα είχε ανθρώπους μεταξύ άλλων και τον προπάππο του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.