ΚΟΣΜΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: Η Όπερα της Σόφιας παρουσιάζει 26 χρόνια τον «Ζορμπά»

Επί 26 συναπτά έτη ο «Ζορμπάς» παρουσιάζεται στη Βουλγαρία
Μίκης Θεοδωράκης: Ο Οικουμενικός. Ο αγόγγυστος. Ο Έλληνας, άρα ο Ζορμπάς. Ένας τόμος χρειάζεται για κάθε έργο που ετοίμασε στην πορεία του.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Οικουμενικός. Ο αγόγγυστος. Ο Έλληνας, άρα ο Ζορμπάς. Ένας τόμος χρειάζεται για κάθε έργο που ετοίμασε στην πορεία του.

Ο πλανήτης αποδίδει φόρο τιμής στον ανυπέρβλητο Μίκη της Ελλάδας. Παράλληλα, αναδεικνύονται αμέτρητες στιγμές του μυθιστορηματικού βίου του.

Όπως, επί παραδείγματι, το γεγονός ότι ο «Ζορμπάς» παρουσιάζεται στη Βουλγαρία επί 26 συναπτά έτη (σ.σ. για φέτος έχει προγραμματιστεί στις 7 Νοεμβρίου).

Η πρεμιέρα του έγινε το 1995 στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού στη Σόφια.

Το 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει επιστολή στον διευθυντή της Όπερας της βουλγαρικής πρωτεύουσας Πλάμεν Καρτάλοβ.

«Στέλνω τις ευχαριστίες μου στο κοινό, τους μουσικούς, στον διευθυντή ορχήστρας, στην χορωδία, στους χορευτές και ειδικά στους ανθρώπους που είχαν την πρωτοβουλία να διοργανώνουν τις παραστάσεις», είχε γράψει.

Χορογράφος του μπαλέτου είναι ο Λόρκα Μασίν, γιός του θρυλικού Ρώσου χορευτή μπαλέτου Λεονίντ Μασίν, ο οποίος έχει δημιουργήσει πάνω από 50 χορογραφίες.

Η Σουίτα Μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη έχει παρουσιαστεί ως σήμερα σε περισσότερες από 30 χώρες, από την Αυστραλία ως και την παραλία Ιπανέμα του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Δείτε το κατευόδιο της Όπερας της Σόφιας στον μεγάλο Έλληνα, καθώς και ένα ενδεικτικό video:

 

Διαβάστε ακόμη:

Μίκης Θεoδωράκης: H τελευταία συναυλία που έδωσε

Mίκης Θεοδωράκης: Το κελί του στις φυλακές Ωρωπού

Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος!

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γεωργία Τσιαρλή

Εργάζομαι στο Sportime από το 2018. Στον ελεύθερό μου χρόνο δεν χάνω ριάλιτι! Είναι το πάθος μου. Θέλω να βλέπω που φτάνει και που… καταντάει η κοινωνία για να πηγαίνω κι εγώ μαζί της. Την άποψή μου θα την πω για όλα χωρίς φίλτρο. Δεν συγκρατούμαι!

ΣΧΟΛΙΑ