Νέα Υόρκη: Ψηφίζεται νομοσχέδιο για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων delivery

Ένα νομοσχέδιο- ανάσα για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων delivery αναμένεται να ψηφιστεί τα επόμενα 24ωρα στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα ακτιβιστικές πρωτοβουλίες ενώσεων όπως οι Los Deliveristas και δικηγορικές ενώσεις στη Νέα Υόρκη απέχουν ελάχιστα από το να δικαιωθούν σε μια μάχη για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων που εργάζοντα σε delivery apps. Ανάμεσα στα αιτήματα...

Ένα νομοσχέδιο- ανάσα για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων delivery αναμένεται να ψηφιστεί τα επόμενα 24ωρα στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα ακτιβιστικές πρωτοβουλίες ενώσεων όπως οι Los Deliveristas και δικηγορικές ενώσεις στη Νέα Υόρκη απέχουν ελάχιστα από το να δικαιωθούν σε μια μάχη για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων που εργάζοντα σε delivery apps.

Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων είναι πρόσβαση σε τουαλέτα, ρύθμιση του ελάχιστου μισθού και ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας όπως παροχή υπηρεσιών σε συγκεκριμένη ακτίνα παράδοσης από την έδρα του εστιατορίου, συγκεκριμένο ποσό για φιλοδωρήματα, κ.ά. Την Πέμπτη (22/9) προγραμματίζεται ψηφοφορία από το συνδικάτο, ώστε οι αλλαγές να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν.

Νέα Υόρκη: Ψηφίζεται νομοσχέδιο για τα εργατικά δικαιώματα των υπαλλήλων delivery

Η πανδημία οδήγησε σε αντεργατική αύξηση των ωραρίων, η οποία έχει πλήξει τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζομένους στα delivery apps ως couriers.

Το αίτημα και οι κινήσεις ξεκινούν από τη Νέα Υόρκη, αλλά στόχος είναι η προώθηση και διάδοσή τους σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Ο δήμαρχος της μητρόπολης, Μπιλ ντε Μπλάσιο δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στο κίνημα επισημαίνοντας ότι η εκμετάλλευση των υπαλλήλων delivery είναι απαράδεκτη.

Μια από τις εταιρίες που διαθέτουν delivery app, η Grubhub έχει ήδη συμφωνήσει στο να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς και αναμένεται ντόμινο υποχώρησης από τους υπόλοιπους «γίγαντες» του κλάδου.

Την ίδια στιγμή, μέλη των δημοτικών συμβουλίων σε Μανχάταν, Μπρούκλιν ενισχύουν τον αγώνα των υπαλλήλων delivery app που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι από πενήντα διαφορετικές εθνικότητες.

Αφορμή για όλη αυτή την κινητοποίηση, στάθηκαν ατυχήματα υπαλλήλων κατά την παράδοση, όπως τραυματισμοί εν μέσω καταιγίδας και ατυχήματα που έχουν να κάνουν με την μεγάλη απόσταση παράδοσης της παραγγελίας.