Νόμος «Paraskevopoulou»

Στην Ελλάδα παραπονιόμαστε και δικαιολογημένα για τις ευεργετικες για εγκληματίες παραμέτρους του νόμου Παρασκευόπουλου, όμως και στις ΗΠΑ φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα παραπονιόμαστε και δικαιολογημένα για τις ευεργετικες για εγκληματίες παραμέτρους του νόμου Παρασκευόπουλου, όμως και στις ΗΠΑ φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μία 65χρονη ανυποψίαστη γυναίκα δέχθηκε επίθεση και σμπρώχτηκε από τις σκάλες του μετρό της Νέας Υόρκης, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης καταλήγοντας με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο.

Ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη ο John Chappel, 64 ετών, ο οποίος αφού του αποδόθηκε το σχετικό κατηγορητήριο, αφέθηκε ελευθερος από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο κρατούνταν.

Το αξιοσήμείωτο της ιστορίας είναι ότι ο δράστης είχε επιτεθεί με τον ίδιο τρόπο σε άλλο επιβάτη στον ίδιο σταθμό πριν έξι μήνες. Μάλιστα ο Chapel ειναι και γνώριμος της αστυνομίας καθώς από το 1982 μέχρι και σήμερα έχει συλληφθεί συνολικά 67 φορές για απόπειρες εμπρησμού, για ληστεία, για προσβολή της δημοσίας αιδούς, ατασθαλίες και πολλά άλλα μικρότερης σημασίας αδικήματα.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Dermot Shea χαρακτήρισε παρανοϊκή την απόφαση να αφεθεί εκ νέου ελευθερος ο δράστης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό αποδεικνύει τα κενά του νομικού συστήματος.

Μάλιστα ενώ η Εισαγγελέας ζήτησε να μπει εγγύηση ύψους 200 χιλιάδων δολαρίων η νομοθεσία που έχει περάσει εδώ και δύο χρόνια έδωσε το δικαίωμα στον 64χρονο κατά συρροήν παραβάτη να μείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Γενικότερα η μεταρρύθμιση του συστηματος στην Νέα Υόρκη έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις και ειδικοί αναφέρουν πως πιθανότατα η νομοθεσία αυτή έχει επιφέρει και την αύξηση της εγκληματικότητας στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται μεν αλλά πλέον έχει χάσει τον ύπνο της για λόγους ανησυχίας.