Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα ΔΕΝ κατεδαφίστηκε, αλλά κατέρρευσε

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ελληνικά Hoaxes, ο ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, «η Αγία Σοφία της Προύσας», κατεδαφίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο. Το κτίριο κατέρρευσε λόγω μη συντήρησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes, ο ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, «η Αγία Σοφία της Προύσας», κατεδαφίστηκε από τις τουρκικές αρχές. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο. Το κτίριο κατέρρευσε λόγω μη συντήρησης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τοπικά και εγχώρια μέσα, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Προύσας κατέρρευσε τη νύχτα μεταξύ 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου 2020, περίπου τα μεσάνυχτα.

Και προσθέτει ότι το κτίριο, το οποίο χτίστηκε ως ορθόδοξος χριστιανικός ναός στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923) λειτούργησε ως τζαμί, περιέπεσε σε αχρησία αφότου χτίστηκε νέο, μεγαλύτερο τζαμί στο Özlüce.

Ο επιχώριος Δήμος Nilüfer είχε μεριμνήσει το 2006 για την αναστήλωσή του, και το μετέτρεψε σε πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο, με δικαστική απόφαση το 2013, το κτίριο αποδόθηκε στην ιδιοκτησία του βακουφίου İnesiye Köyü Cami Vakfı κατόπιν δικαστικής διαμάχης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βακουφίων (ιερών καθιδρυμάτων) με τον Δήμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Νεκρός 75χρονος στη Λάρισα -279 τα θύματα

Έκτοτε, ο ναός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, έμεινε κλειστός και δεν συντηρήθηκε, ενώ σταδιακά παρουσιάστηκαν σημαντικά στατικά προβλήματα (ρωγμές κλπ).

Οι απόπειρες του Δήμου το 2016 να περιέλθει το κτίριο υπό την ιδιοκτησία ή κατοχή του εκ νέου δεν ευοδώθηκαν, ούτε εισακούστηκαν οι κατά καιρούς προειδοποιήσεις.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν και με τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κωστίδη, ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, και μας διαβεβαίωσε ότι η ορθή διάσταση της είδησης είναι ότι ο ναός «κατέρρευσε, δεν τον γκρέμισαν».

Τέλος, σε ρεπορτάζ της κ. Μαρίας Ζαχαράκη, ανταποκρίτριας του Σίγμα (sigmalive.com) από την Κωνσταντινούπολη, γίνεται λόγος, ομοίως, ότι η «Αγία Σοφία της Προύσας» κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης.