ΚΟΣΜΟΣ

Ο θανατοποινίτης που βαφτίστηκε Χριστιανός και καλείται να επιλέξει πώς θα πεθάνει

Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ βρισκόταν σε μια γειτονιά του Τούσον, όταν ένα νεαρό κορίτσι χάθηκε.
Ο θανατοποινίτης που βαφτίστηκε Χριστιανός και καλείται να επιλέξει πώς θα πεθάνει

ΗΠΑ: Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Φρανκ Τζάρβις Άτγουντ βρισκόταν σε μια γειτονιά του Τούσον, όταν ένα νεαρό κορίτσι χάθηκε.

Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία της χωρίς στοιχεία.

Το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο τον έκανε εύκολο στόχο για τις αρχές, αν και υπήρχε ένας άλλος ύποπτος που εθεάθη με το θύμα από πολλούς μάρτυρες, λίγες ώρες αφότου ο Άτγουντ υποτίθεται ότι είχε απαγάγει τη νεαρή κοπέλα.

Οι ακόλουθες δικαστικές διαδικασίες ήταν απλές διατυπώσεις και η μοίρα του είχε ήδη σφραγισθεί.

Τώρα η πολιτεία της Αριζόνα επιδιώκει να τον εκτελέσει τον Οκτώβριο του 2021, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την ενοχή του.

Λίγες ώρες μετά την υποτιθέμενη δολοφονία της κοπέλας από τον Άτγουντ, υπάλληλοι του τοπικού Mall την είδαν να συνοδεύεται από μία παράξενη γυναίκα.

Ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι το κορίτσι έκλαιγε και έλεγε στη γυναίκα (που την κρατούσε σφικτά από τον ώμο): «Θέλω να πάω σπίτι μου, δεν πρόκειται να με πάρεις σπίτι σου».

Η ανατριχιαστική συνομιλία μεταξύ της γυναίκας και ενός άλλου υπαλλήλου καταστήματος τεκμηριώνεται στην αρχική αστυνομική έκθεση, ενώ όλο το χρονικό μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ στα αγγλικά.

Τα τεκμήρια της αθωότητάς του δεν έγιναν αποδεκτά από το δικαστήριο των ΗΠΑ και το 1987 καταδικάστηκε σε θάνατο.

Έκτοτε παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αριζόνα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Για είκοσι περίπου χρόνια μετά τη θανατική του καταδίκη η υπόθεσή του εκκρεμούσε λόγω των ενστάσεων που κατέθετε, βασιζόμενος στα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της αθωότητάς του.

Γύρω στο 2018 όμως έχει πλέον απορριφθεί και η τελευταία του ένσταση και, καθώς στην Αριζόνα άρχισαν να εκτελούνται και πάλι θανατικές ποινές, ο Άτγουντ βρίσκεται εκ νέου υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές στις τέχνες, στην αγγλική γλώσσα και στα νομικά.

Στη συνέχεια παρακολούθησε ένα πρόγραμμα τριών ετών στη θεολογία.

Είναι συγγραφέας και νυμφευμένος με τη Ραχήλ Λι Άτγουντ.

Στο βιβλίο «Φως μέσα από τα κάγκελα» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άθως, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μαχαιρά, παρατίθεται η συγκλονιστική ιστορία.

Προλογίζει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού:

«Ο Φρανκ, μοναδικός γιός ενός επιφανούς στρατιωτικού, ένα ευαίσθητο και γελαστό παιδί, καταλήγει σε μία ακραία παραβατική ζωή που φθάνει ως την θανατική του καταδίκη από τα δικαστήρια της Αριζόνας. Η ζωή του στις φυλακές είναι πολύ σκληρή παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για αναθεώρηση της ποινής του, ενώ σπουδάζει από το κελί του.

Η Ραχήλ, μια νέα αθλήτρια που παροπλίζεται μετά από ένα ατύχημα και παρακολουθεί την δίκη του Φρανκ από την τηλεόραση, αποφασίζει να τον συναντήσει στην φυλακή για να τον βοηθήσει να σώσει την ψυχή του. Γύρω τους μία κοινωνία δυστοπική, ψυχρή και καταδικαστική, δεν αφήνει καμία ελπίδα σωτηρίας για έναν άνθρωπο σαν τον Φρανκ. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Κάποιοι άνθρωποι, λιγοστοί, τους παραστέκονται.

Όταν όλα φαίνονται χαμένα ο Φρανκ ανακαλύπτει, μέσα από το κελί του, έναν ορθόδοξο αρχιερέα από το μακρινό νησί της Κύπρου, τον Μητροπολίτη Λεμεσού, με τον οποίον αλληλογραφεί. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος του μοναστηριού επισκέπτεται τακτικά τον κατάδικο και τον βοηθάει να ακολουθήσει την ζωή ενός εγκλείστου ασκητού, ενώ παράλληλα τον βαπτίζει και του δίνει το όνομα Αντώνιος.

Όμως δεν είναι μόνο ο Φρανκ που αλλάζει, αλλά και η ίδια η Ραχήλ, ερχόμενη να σώσει, σώζεται και καταλήγει να βαπτιστεί και να λάβει το όνομα Σάρρα. Στην συνέχεια ο αγαθός πατέρας της γίνεται και αυτός μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, που περιχωρεί όλα της τα παιδιά με πατρική αγάπη.

Ο Αντώνιος και η Σάρρα συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι την μέρα που ο π. Επιφάνιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, τους επισκέπτεται και τους ζητάει να γράψουν την αυτοβιογραφία τους. Μία επίπονη και λυτρωτική διαδικασία που θα κρατήσει δέκα σχεδόν χρόνια, ξεκινάει.

Εν τω μεταξύ, στην πολιτεία της Αριζόνας οι θανατικές ποινές, μετά από αρκετά χρόνια σιωπηλής παύσης, ξαναρχίζουν. Αξίζει να εκτελεστεί ο Φρανκ;

Οι δύο συγκλονιστικές παράλληλες αυτοβιογραφίες κάνουν το βιβλίο αυτό να ζωντανεύει στον 21ο αιώνα το ζευγάρι των ηρώων του γνωστού βιβλίου του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία».

Μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτονται οι δραματικές μορφές που παίρνει ο αγώνας με το πνεύμα του κακού στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, αλλά και η βοήθεια που δέχεται κάθε άνθρωπος για να νικήσει και να βγει στο Φως. Είναι σίγουρα μια μεγάλη κατάθεση για την υπόθεση της εγκληματικότητας, του σωφρονισμού, αλλά ακόμη και του γάμου».

Όλο αυτό το διάστημα συγκεντρώνονται υπογραφές για την αποφυγή της εκτέλεσης του Φρανκ Άτγουντ, o oποίος καλείται να επιλέξει με ποιον τρόπο θα θανατωθεί.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σιμάο κάνει καταγγελία εις βάρος της ΑΕΚ στη FIFA!

Κορονοϊός: Τα τελευταία δεδομένα στη χώρα – Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο θανατοποινίτης που βαφτίστηκε Χριστιανός και καλείται να επιλέξει πώς θα πεθάνει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.