Τη Δευτέρα, ο αριθμός των τραπεζών που θεωρούνται υπερβολικά μεγάλες για να αποτύχουν στη ζώνη του ευρώ θα γίνουν από επτά, οκτώ.

Η νέα άφιξη είναι η Nordea Bank Abp, η οποία μετακινεί την έδρα της στο Ελσίνκι από τη Στοκχόλμη.

Η τράπεζα, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 670 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπερβαίνει το διπλάσιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Φινλανδίας, κατέστησε σαφές ότι η μετακίνησή της οφείλεται σε κανονιστικές εκτιμήσεις αλλά και στην επιθυμία να είναι εντός της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

«Θα είμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Casper von Koskull σε δημοσιογράφους σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη Στοκχόλμη.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να επηρεάσουμε και την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως ο von Koskull, κατείχε αρκετούς ανώτερους ρόλους στη Goldman Sachs πριν από την ένταξή του στη Nordea και υπογραμμίζει πως η τράπεζα έχει πωλήσει περιουσιακά στοιχεία εκτός της σκανδιναβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, της Βαλτικής και της Ρωσίας.

Είναι επίσης στη μέση ενός μετασχηματισμού κατά τον οποίο οι αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες αντικαθιστούν τους ανθρώπους. Η Nordea αναφέρει ότι πρέπει να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά περίπου 6.000 άτομα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου και ο Von Koskull έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει ότι ο υπόλοιπος κόσμος της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας πρέπει να υιοθετήσει μια παρόμοια προσέγγιση για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η απόφαση της Nordea να μετακομίσει στο Ελσίνκι «πρέπει να θεωρηθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης».