ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τη γεύση του κρασιού

Οι οινοποιοί δεν είναι ξένοι στις αντιξοότητες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή
Πώς η κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τη γεύση του κρασιού

Γνωρίζετε ότι η γεύση που έχει το κρασί παραποιείται από την κλιματική αλλαγή; Το BBC ετοίμασε ένα μακροσκελές, άκρως ενδιαφέρον σχετικό αφιέρωμα.

Ιδού ένα απόσπασμα:

«Αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια τον Σεπτέμβριο του 2020, τα εισερχόμενα μηνύματα της οινοχημικού Ανίτα Ομπερχόλστερ ήταν γεμάτα με εκατοντάδες e-mail από πανικόβλητους αμπελουργούς.

Ήθελαν να μάθουν αν θα μπορούσαν να τρυγήσουν τα σταφύλια τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα περάσει η γεύση της στάχτης στο κρασί τους.

Η Ομπερχόλστερ, από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, μπορούσε να τους απαντήσει μόνο «ίσως».

Τα βιομηχανικά εργαστήρια γέμισαν με δείγματα σταφυλιών για δοκιμή, με χρόνους αναμονής έως και έξι εβδομάδες.

Οι καλλιεργητές δεν ήξεραν αν άξιζε η συγκομιδή των καλλιεργειών τους, ενώ το 8% των σταφυλιών της  Καλιφόρνια το 2020, αφέθηκαν να σαπίσουν.

Οι οινοποιοί δεν είναι ξένοι στις αντιξοότητες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αποτέλεσαν όφελος για μερικούς σε ψυχρότερες περιοχές που χαίρονται για τα ώριμα μούρα, αλλά καταστροφικές για άλλους.

Τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές και άλλες καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα, έχουν καταστρέψει τις σοδειές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και αλλού.

Και όπως έδειξε το 2020, η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα σταφύλια χωρίς να τα καταστρέψει άμεσα.

Οι πυρκαγιές και οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να μεταμορφώσουν τη γεύση του κρασιού, του οποίου η ποιότητα και η ίδια η ταυτότητα εξαρτώνται από τη λεπτή χημεία των σταφυλιών και τις συνθήκες όπου καλλιεργούνται.

«Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία», λέει η Κάρεν ΜακΝιλ, μια εμπειρογνώμονας κρασιού που ζει στην κοιλάδα Νάπα και συγγραφέας του The Wine Bible».

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πάρτε μια γεύση από κλιματική αλλαγή

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πώς η κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τη γεύση του κρασιού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.