ΠΟΥ: Έκανε έκκληση στις πλούσιες χώρες να προσφέρουν το εμβόλιο στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες, αντί να εμβολιάζουν παιδιά.

Μιλώντας για την Covid-19, ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη χρονιά αναμένεται να είναι φονικότερη από την πρώτη.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, είπε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη: «Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως αυτή τη στιγμή τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο Covax.

Πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

Ο κορονοϊός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3.300.000 ανθρώπους και με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.

«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά. Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες. Εργαζόμαστε παράλληλα», είπε ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα, αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου του να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης», επισήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις Μάικ Ράιαν.