ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Τραβάει στα άκρα την κόντρα με την Ευρώπη και πλανάται τρόμος για απόλυτο ψύχος και χάσμα

Συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στα 60 δολάρια το βαρέλι - Προειδοποιήση από τον Πούτιν.
Πούτιν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, τιμή η οποία όμως είναι υψηλότερη από τα επίπεδα που η Ρωσία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της! «Παγώνει» την Ευρώπη ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ως αντίδραση;

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό συμβαίνει επειδή ένας από τους κύριους στόχους του μέτρου είναι η ΕΕ να προσπαθήσει να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Οπως αναφέρει ο πρέσβης της Πολωνίας στην ΕΕ, Αντρέι Σάντος, που μίλησε στο Bloomberg η τιμή αυτή είναι μικρότερη από την προηγούμενη πρόταση, κατόπιν πίεσης από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Αναλυτικότερα, κατόπιν μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων, οι χώρες αυτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσθετους όρους με στόχο να τιμωρήσουν τη Ρωσία και τον Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένας μηχανισμός που θα επέτρεπε αναθεωρήσεις της τιμής ανά δίμηνο.

ALERT! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΩΡΑ!

Επιπλέον υπάρχει σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι με τυχόν επαναφορά του ανώτατου ορίου, η τιμή θα εξακολουθήσει να είναι τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς.

Ο κίνδυνος που ελοχεύει για τις αγορές πετρελαίου είναι αν το πλαφόν είχε τεθεί πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα τότε η Μόσχα να μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή της να διακόψει την παραγωγή, οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι οι  διπλωμάτες των εμπλεκόμενων χωρών και οργανισμών προσπαθούν να βρουν ένα επίπεδο τιμών που να ικανοποιεί τη Μόσχα ώστε να συνεχίσει να πουλάει. Εάν είναι πάνω από το επιτόκιο της αγοράς -όπως συμβαίνει τώρα- η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας.

Δεν πουλάμε λένε Πούτιν και Μόσχα;

Όσον αφορά τις πρώτες αντιδράσεις της  Ρωσίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας αυτή την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο στο εξωτερικό εάν αυτό είναι αντίθετο με τα συμφέροντά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η Μόσχα δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε χώρες που θα θέσουν ανώτατο όριο τιμών, ούτε στα 60 δολάρια το βαρέλι, ούτε με οποιοδήποτε άλλο κόστος. Σύμφωνα με όσα λέει, τέτοιοι περιορισμοί σημαίνουν παρέμβαση στα μέσα της αγοράς και η Ρωσία θα αλληλεπιδράσει με εκείνους τους καταναλωτές που είναι έτοιμοι να εργαστούν με τους όρους της αγοράς.

Διαβάστε ακόμα

Rafale: Τρελή συμφωνία Dassault και Airbus για πολεμικό μαχητικό 6ης γενιάς που θα αντικαταστήσει τα γαλλικά μαχητικά

Τι στο καλό έκανε ο Πέδρο Μαρτίνς με τον Κώστα Φορτούνη το καλοκαίρι;

Δείτε επίσης

Iσιδώρα Χιμένεθ: Η πανέμορφη Χιλιανή σπρίντερ έκανε βίντεο που τους έκανε να τα χάσουν

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ