Προκαλούν και πάλι οι Τούρκοι, αυτή τη φορά με μια… κιτς φιέστα αφιερωμένη στα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι εορταστικές εκδολώσεις άρχισαν από το πρωί της Παρασκευής (29/5) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει… σόου.

Ο Τούρκος «σουλτάνος»  χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παριστάνουν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη!

Εξάλλου, το βράδυ στις 21:00 αναμένεται να ξεκινήσει ένα δεύτερο σόου, αυτή τη φορά τηλεοπτικό που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι, αλλά και προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Και «πάρτι» με ψεύτικο τείχος έξω από την Αγιά Σοφιά

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε επίσης ότι λίγες ημέρες πριν ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου (και γαμπρός του) είχε αναρτήσει μία φωτογραφία της Αγίας Σοφίας, με την λεζάντα «το επιθυμούμε. Να είστε υπομονετικοί. Θα τα καταφέρουμε μαζί». Έκτοτε, ο τουρκικός τύπος βοά ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Άλλωστε ο πάντα προκλητικός Ερντογάν δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί την επαναφορά του ναού σε τζαμί. Είχε, μάλιστα, προαναγγείλει ακόμα και «αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της.

Πάντως ο ακροδεξιός ηγέτης γνωρίζει, όμως, καλύτερα από τον καθένα ότι η Αγία Σοφία εκτός ότι αποτελεί το σημαντικότερο οικοδόμημα πολιτισμού στην Τουρκία (το οποίο είναι φυσικά ελληνικό), είναι παράλληλα και μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Συνεπώς οι έντονες αντιδράσεις δεν θα περιοριστούν μόνο από στην Ελλάδα και αναμένεται να είναι είναι παγκόσμιες. Η εφημερίδα Χουριέτ δημοσίευσε μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ως το σήμερα.

Εδώ και χρόνια η Αγία Σοφιά είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία και αναφέρεται σε κάθε αφιέρωμα στην χώρα και σε κάθε ντοκιμαντέρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3.72 εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται ετησίας.

Και το γεγονός ότι είναι ελληνικό (όπως και άλλα αρχαία στην επικράτειά της) προφανώς ενοχλεί, για μια Τουρκία που σε καμία περίπτωση δεν έχει να επιδείξει κάτι ανάλογο που να είναι δικό της.