ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο μαμούθ στην Pfizer 2,3 δις δολαρίων για παράνομη προώθηση φαρμάκου

Πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε επιβληθεί στο παρελθόν στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer.
Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Ψάχνοντας κανείς κάποιες παραπάνω πληροφορίες, μπορεί να βρει... λαβράκια.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Ψάχνοντας κανείς κάποιες παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, μπορεί να βρει… λαβράκια. Όπως συνέβη και τώρα με το αμαρτωλό παρελθόν του πρώτου φαρμακευτικού κολοσσού.

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε πως πρόκειται για υπόθεση του 2009. Τότε, η Pfizer είχε αναγκαστεί να καταβάλει πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς πραγματοποιήθηκαν εις βάρος της καταγγελίες για «δόλιες εμπορικές πρακτικές», επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα.

«Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την αμερικανική Δικαιοσύνη στον τομέα της υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Pfizer «προώθησε το Bextra για πολλές χρήσεις και δόσεις τις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί να πιστοποιήσει λόγω κινδύνων που συνδέονται με αυτό το αντιφλεγμονώδες».

Πώς όμως μοιράζονται αυτά 2,3 δις; Με βάση τους όρους του συμβιβασμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Pfizer κατέβαλλε 1,3 δισ. δολαρίων σε ποινικές ευθύνες που συσχετίζονται με το Bextra, και 1 δισ. δολ. σε αστικά πρόστιμα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν έμελλε να κρατήσει πολύ, καθώς το 2012 το αμερικανικό δημόσιο επέβαλε 3 δισ. δολ. στη βρετανική εταιρία GlaxoSmithKline για απάτη με φάρμακα στις ΗΠΑ.

Pfizer: Δείτε το σχετικό βίντεο με την ανακοίνωση

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ