Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία (και όχι μόνο) αντιδρούν για την πολιτική Πούτιν

Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία (και όχι μόνο) αντιδρούν για την πολιτική Πούτιν

Ρωσία: Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πράγα, εκφράζοντας δυναμική αντίθεση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία.

Περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έλαβαν μέρος στην πορεία.

«Η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», «Ελευθερία για τη Ρωσία, ειρήνη για την Ουκρανία» ή «Ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν.

Δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο έκανε ο διοργανωτής της κινητοποίησης Αντόν Λιτβίνε, ο οποίος ζει τα τελευταία 10 χρόνια στην Πράγα.

«Η Τσεχία φιλοξενεί 40.000 Ρώσους και έως σήμερα αυτοί οι Ρώσοι ήταν άγνωστοι στους Τσέχους. Θέλουμε να δείξουμε ότι οι Ρώσοι που ζουν εδώ είναι κατά του Πούτιν, κατά του πολέμου, ότι στηρίζουν την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι εδώ δεν είναι υποστηρικτές του Πούτιν, είναι Ευρωπαίοι. Δεν θέλουμε αυτή την κόκκινη γραμμή που συμβολίζει το αίμα, για αυτό ακριβώς την καταργήσαμε. Τώρα, υπάρχει μόνο το λευκό του χιονιού και το μπλε του ουρανού», είπε μεταξύ άλλων.

Τι είπε ο Μπάιντεν για τη Ρωσία

Στο μεταξύ, για μάχη που θα διαρκέσει πολλούς μήνες (τουλάχιστον) έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν από την Πολωνία όπου βρίσκεται.

Αναλυτικά όσα είπε στο παλάτι της Βαρσοβίας:

«Η μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας θα είναι μακρά. Οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες.

Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να φέρει δεκαετίες πολέμου.

Στον αέναο αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, η Ουκρανία και ο λαός της βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αγωνίζονται για να σώσουν το έθνος τους και η γενναία αντίστασή τους είναι μέρος ενός ευρύτερου αγώνα για βασικές δημοκρατικές αρχές που ενώνουν όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.

Το μήνυμά μου προς το λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, οι οποίοι πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Τελεία και παύλα.

Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και πως δεν επιδίωξε ποτέ την εξόντωση της Ρωσίας.

Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας ήταν μια στρατηγική αποτυχία για τη Μόσχα.

Μόνο γρήγορα και τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας, θα μπορέσουν να σταματήσουν την πορεία που ακολουθεί.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη βρίσκονται στην ήπειρο για να υπερασπιστούν τους νατοϊκούς συμμάχους και όχι για να πολεμήσουν με τις ρωσικές δυνάμεις».

Δείτε video από την Πράγα: