Ρωσία: Έγινε το αδιανόητο με τα τουρκικά Bayraktar

Ρώσοι και Τούρκοι θα βρεθούν σύντομα απέναντι.

Ρωσία: Έγινε το αδιανόητο με τα τουρκικά Bayraktar, με ειδικούς να τονίζουν πως διαλύουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας;

«Μπορεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir να νικήσει τα drones που το καταπολεμούν;», διερωτάται ο συντάκτης του 19fortyfive.com.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Ρόμπιν, αναλυτή ασφαλείας, «καθώς η Ρωσία συνεχίζει την παρατεταμένη ανάπτυξη του νέου πυραύλου εδάφους-αέρος S-500, σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει νέες αντιαεροπορικές άμυνες μικρού βεληνεκούς εναντίον πυραύλων και drones που πετούν σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα».

Μεταξύ των νέων αντιαεροπορικών συστημάτων περιλαμβάνεται και το Pantsir-S, το οποίο «έχει εμπειρία σημαντικές επιχειρησιακές αποτυχίες με τουρκικά και ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους», σημειώνεται.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι 57E6 του Pantsir μπορούν να επιτύχουν αξιοσημείωτα υψηλά μέγιστα υψόμετρα 33.000-49.000 ποδιών και να δεσμεύσουν στόχους έως και 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) αλλά όπως τονίζεται «είναι επιρρεπή σε επίθεση από πυραύλους χαμηλών πτήσεων και drones καμικάζι».

Το 2022, η Ρωσία προχωρά στην προμήθεια ενός νέου μοντέλου Pantsir-SM-SV. Σκοπός των Ρώσων είναι τα νέα Pantsir να μπορούν να αναπτυχθούν σε πιο απόκρημνο έδαφος—ιδιαίτερα σε περιοχές όπου «απότομες κλίσεις δημιουργούν “νεκρές ζώνες” τις οποίες εχθρικά αεροσκαφών και πύραυλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν για να κλείσουν την απόσταση από τους στόχους τους χωρίς να εντοπιστούν».

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να αποδειχθεί πιο σημαντικό, αναφέρει το 19fortyfive.com είναι «η εισαγωγή ενισχυμένου ραντάρ και δύο νέων πυραύλων για να αυξήσουν την επιχειρησιακή δράση των Pantsir ενάντια σε αντιπάλους χαμηλού και υψηλού επιπέδου που έχουν πλήξει τη φήμη του συστήματος στη Λιβύη και τη Συρία».

Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι τα Pantsirs είχαν χαμηλότερη απόδοση εναντίον των drone καμικάζι που χρησιμοποιούσαν οι Σύροι αντάρτες σε σχέση με το επίσης ρωσικό σύστημα Tor του Στρατού στον ίδιο ρόλο.

Την ίδια ώρα τα Bayraktar κοστίζουν 5-10 εκατ. δολάρια το καθένα, αλλά τα Pantsir είναι πιο ακριβά (10-15 εκατομμύρια δολάρια) και έχουν ανθρώπινο πλήρωμα.

Η Τουρκία λέγεται πως αποφάσισε να «ανταλλάξει» τα Bayraktars με τα Pantsirs «με άφθονη δύναμη κρούσης».

Την ίδια ώρα, η εμπλοκή του τουρκικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Koral εξασθένησε επίσης τα ραντάρ αεράμυνας των Ρώσων.

Η Ρωσία ελπίζει να αναβαθμίσει τα Pantsir για να αντιμετωπίσει απειλές που μοιάζουν με το Bayraktar χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε αεράμυνες μεσαίου βεληνεκούς υψηλότερης βαθμίδας όπως το Buk.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες – ΗΠΑ: Κάναμε λάθη 15 χρόνια σερί με τις ΜΜSC – Δεν έχουν καμία δυνατότητα μάχης

Τουρκία: Έτρεμαν τους SCALP-EG στα Mirage – Τώρα τους έχουν κοπεί τα πόδια με τα Rafale