Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ) και Βλαντίμιρ Πούτιν (Ρωσία)

Τι έγραψε ο Τζο Μπάιντεν για τη Ρωσία

Ρωσία: Νέες κυρώσεις εις βάρος της προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιαλείπτως με χιλιάδες νεκρούς.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι στάση θα κρατήσει η Ευρώπη, η οποία με τα τωρινά δεδομένα δείχνει να διστάζει.

Δεν προβλέπεται δηλαδή να ακολουθήσει εύκολα τις ΗΠΑ στην απόφαση που θα πάρουν.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Την Τρίτη (22/3) ο Τζέικ Σάλιβαν, δηλαδή ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους εν όψει του επικείμενου ταξιδιού του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες.

Κατά την ομιλία του προανήγγειλε νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία, σε μία περίοδο που η Ευρώπη διστάζει να έχει την ίδια γραμμή πλεύσης.

«Η Δύση έχει επιβάλει μία τεράστια οικονομική πίεση στη Ρωσία. Προκειμένου να αυξηθεί αυτή η πίεση με το πέρασμα του χρόνου, είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματικότητα στην επιβολή τους», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Μπάιντεν για τη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν προέβη σε μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter, με σαφή σκοπό να στείλει ενωτικό μήνυμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Ανυπομονώ να συζητήσω την απάντησή μας στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Ουκρανία.

Σε αυτό το ταξίδι θα κάνουμε σαφές ότι η Δύση είναι ενωμένη στην άμυνα της δημοκρατίας. Ο Πούτιν νόμιζε πως θα μας χωρίσει, αλλά εμείς είμαστε ισχυρότεροι απ’ ό,τι ήμασταν σε οποιοδήποτε σημείο της πρόσφατης ιστορίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι ο Πούτιν θα πληρώνει ένα βαρύ οικονομικό τίμημα για τις ενέργειές του», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν είχε τηλεδιάσκεψη με τους Σολτς, Τζόνσον, Μακρόν και Ντράγκι πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Δείτε ρεπορτάζ: