Ρωσία: Ποιοι απαλλάσσονται από την επιστράτευση για την Ουκρανία

Οι εργοδότες στη Ρωσία πρέπει να συντάξουν έναν κατάλογο εργαζομένων που πληρούν τα κριτήρια, κι έπειτα να τον υποβάλουν

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας της χώρας αποκάλυψε μια σειρά επαγγελμάτων που θα εξαιρεθούν από την επιστράτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, οι τραπεζίτες και οι δημοσιογράφοι στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, θα απαλλαχθούν από τη «μερική κινητοποίηση» που ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη.

Περίπου 300.000 πολίτες θα επιστρατευθούν με προορισμό το ουκρανικό μέτωπο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει συμφόρηση προς τα σύνορα, καθώς νεαροί άνδρες προσπαθούν να διαφύγουν για το εξωτερικό.

Στον νότο, ουρές κυκλοφορίας πολλών χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

Μερικοί από αυτούς που κατευθύνονται στη γειτονική χώρα, έχουν χρησιμοποιήσει ποδήλατα για να παρακάμψουν τις γραμμές των αυτοκινήτων και να αποφύγουν την απαγόρευση διέλευσης με τα πόδια, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για αναμονή έως και 12 ωρών.

Ανακοινώνοντας τις εξαιρέσεις την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι εργοδότες πρέπει να συντάξουν έναν κατάλογο εργαζομένων που πληρούν τα κριτήρια, κι έπειτα να τον υποβάλουν.

Ωστόσο, δέχθηκε ότι ορισμένοι τομείς έπρεπε να αποκλειστούν, προκειμένου να «διασφαλιστεί η εργασία συγκεκριμένων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, καθώς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας».

Ορισμένοι σχολιαστές παρατήρησαν ότι το κείμενο του διατάγματος κινητοποίησης έχει μείνει ασαφές – επιτρέποντας ενδεχομένως τη διεύρυνσή του σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, δήλωσε την Παρασκευή ότι μια παράγραφος αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των Ρώσων που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποκαλυφθεί.

Νωρίτερα, η ανεξάρτητη εφημερίδα «Novaya Gazeta» είχε αναφέρει, επικαλούμενη μια μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή, ότι με τα νέα δεδομένα δύναται να επιτραπεί η κλήση έως και 1.000.000 ανθρώπων, αντί των αναφερόμενων 300.000.

Ρεπορτάζ για τις τελευταίες ενέργειες που προβαίνει η Ρωσία