ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Σήμερα: Η Παγκόσμια Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης

Την Παγκόσμια Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης, το ερευνητικό ίδρυμα «Global Footprint Network» υπολογίζει την κατανάλωση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα τη βιοϊκανότητα του πλανήτη
Σαν Σήμερα: Η Παγκόσμια Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης

Σαν Σήμερα: Στις 22 Αυγούστου το 2020 οι άνθρωποι κατανάλωσαν όλους τους πόρους που παράγει η γη σε έναν χρόνο και είναι η «Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης»

H «Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης», κάθε χρόνο έρχεται και πιο νωρίς. Το 2020 καταναλώθηκαν οι πόροι που μπορεί να παράξει η γη μέσα σε ένα έτος, στις 22 Αυγούστου.

Πέρσι δεν έγινε νωρίτερα απ’ ότι θα συνέβαινε υπό φυσιολογικές συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού.

Η ημερομηνία υπολογίζεται κάθε χρόνο από το διεθνές ερευνητικό ίδρυμα «Global Footprint Network». Το οποίο έχει έδρα το Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

Βασίζεται στα δεδομένα που παίρνει από τον ΟΗΕ και υπολογίζει το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Ουσιαστικά υπολογίζει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα τη βιοϊκανότητα του πλανήτη.

Με βάση δηλαδή της ικανότητας του να ανανεώνει τις πηγές του και να απορροφά τα αέρια που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι υπολογισμοί έχουν δείξει πως η ανθρωπότητα καταναλώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των διαθέσιμων πηγών.

Με Με άλλα λόγια για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας.

Το έλλειμμα αυτό δημιουργείται με τρεις τρόπους. Με την υπερυλοτόμηση, την υπεραλίευση και την υπερέκκληση άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης είναι κάτι παραπάνω από αισθητές. Υπάρχει αποψίλωση των δασών, ελάττωση της βιοποικιλότητας, λειψυδρίες, οξίνιση των ωκεανών, εδαφικές διαβρώσεις, υπερσυσσώρευση απορριμμάτων και αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ο πλανήτης άρχισε να γίνεται ελλειμματικός στις αρχές του 1970. Ενώ τα πράγματα πήγαιναν καλά ως το 1961, όπου η Γη παρήγαγε περισσότερο φυσικό πλούτο, με το ένα τέταρτο των πηγών της να μην έχουν καταναλωθεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ημέρα υπερακοντισμού των δυνατοτήτων άρχισε να εμφανίζεται πιο νωρίς. Το 1985 έπεσε στις 5 Νοεμβρίου ενώ το 1998 έπεσε την 1η Οκτωβρίου, ενώ το 2009, πήγε στις 20 Αυγούστου.

Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, το 2030 θα χρειάζονται δύο πλανήτες, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας. Αιτία, είναι η δημογραφική αύξηση και ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, που βασίζεται όλο και περισσότερο στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπεύθυνοι γι’ αυτήν την καταστροφή. Με τον τρυφηλό τρόπο ζωής των Αμερικανών, χρειάζονται πάνω από πέντε πλανήτες για να τη συντηρήσουν. Οι Γάλλοι έχουν ανάγκη από τρεις, ενώ οι Κινέζοι από 2,1, πολύ παραπάνω από τη λιτότητα των Ινδών (0,6).

Αντίστοιχα, σε σχέση με τις εθνικές φυσικές πηγές, η Ιαπωνία θα είχε ανάγκη από επτά φορές το μέγεθός της για να ικανοποιήσει τις τρέχουσες καταναλωτικές ανάγκες της, η Ιταλία και η Βρετανία τέσσερις φορές. Συνολικά, το οικολογικό αποτύπωμα των ανεπτυγμένων χωρών είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο των φτωχών κρατών.

Πάντως, τόσο το ίδρυμα Global Footprint Network, όσο και η οικολογική οργάνωση WWF, διαβλέπουν αισιόδοξα σημάδια στον ορίζοντα. Σχετικά, το οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 20% από το 2005 (έτος που είχε φθάσει στο υψηλότερο σημείο του) έως το 2013 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), χάρις στη μείωση της εκπομπής αερίων άνθρακα και παρά την οικονομική ανάκαμψη. Κατά τ’ αυτά, η Κίνα, που παραδοσιακά παρουσιάζει το μεγαλύτερο εθνικό οικολογικό αποτύπωμα, αναπτύσσει μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα έχει μειώσει την εσωτερική κατανάλωση άνθρακα.

Πηγή: Sansimera.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η ατζέντα της ημέρας (22/8)

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.