×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν, το ίδιο και ο Μακρόν


    Sportime Team

Τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένουν, το ίδιο και ο Μακρόν


Είναι εβδομάδες τώρα που το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» δεν χάνει ούτε σε αριθμούς ούτε σε παλμό. Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η βία που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο έχει εκλείψει, ενώ ο ίδιος βλέπει σιγά σιγά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να βελτιώνονται. Τα «κίτρινα γιλέκα» ωστόσο παραμένουν πιστά στο Σαββατιάτικο ραντεβού τους. Κάποιες φορές είναι και περισσότερα.

Το περασμένο Σάββατο, περίπου 47.000 πολίτες συμμετείχαν στη «15η Πράξη» του κινήματος. Πριν από μία εβδομάδα, στη «14η Πράξη» ήταν 41.000, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Δεν τίθεται ασφαλώς σύγκριση με τα 282.000 «κίτρινα γιλέκα» της πρώτης εκείνης κινητοποίησης, στις 17 Νοεμβρίου του 2018. Ούτε με την καθοδική πορεία στα ποσοστά του Μακρόν, που έφθασαν στο 27% στα τέλη του περασμένου έτους.

Τρεις μήνες μετά, και σαφείς υποχωρήσεις εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, οι Γάλλοι που θεωρούν τον Μακρόν «καλό» πρόεδρο  – και όχι μόνο «πρόεδρο των πλουσίων» – έχει αυξηθεί στο 32%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, των εφημερίδων του ομίλου Presse Régionale και του περιοδικού L’Express.

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνο πριν από τις κινητοποιήσεις. Ο Μακρόν άρχισε να αποκαθίσταται ως πρόεδρος στη συνείδηση των Γάλλων ψηφοφόρων όταν φάνηκε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους τις ανάγκες τους, προχωρώντας σε μία σειρά από οικονομικά μέτρα ανακούφισης και ανοίγοντας «εθνικό διάλογο» κυρίως με τη γαλλική επαρχία.

«Ήταν μία γιγαντιαία συλλογική αποτυχία, για την οποία έχω μέρος ευθύνης», έχει δηλώσει ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας πως αν πρέπει να ντρέπεται κάποιος, σίγουρα είναι εκείνοι που ευθύνονται για την κατάσταση και όχι οι πολίτες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. «Έχω τρία χρόνια για να το αλλάξω αυτό», επιμένει, αποφασισμένος να μη σταματήσει πουθενά εκτός εάν οι διαδηλωτές τον πυροβολήσουν.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να σταματήσουν. Είναι η πρώτη φορά που η καθαρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του τερματισμού των κινητοποιήσεων, αφότου ξεκίνησαν, σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr