ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: Δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να πάνε σε λούνα παρκ

Οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να εφαρμόζουν περιορισμούς στις γυναίκες του Αφγανιστάν
Ταλιμπάν: Δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να πάνε σε λούνα παρκ

Ταλιμπάν: Προχώρησαν σε ακόμη ένα μέτρο που αποκλείει τις γυναίκες από την κανονικότητα στο Αφγανιστάν, αφού τις απαγορεύουν να επισκέπτονται όλα τα λούνα παρκ της Καμπούλ.

Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι οι ισλαμικοί νόμοι δεν τηρούνταν στους συγκεκριμένους χώρους ψυχαγωγίας.

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών έχουν περιοριστεί σοβαρά από τότε που οι ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν για τον διαχωρισμό των ανθρώπων κατά φύλο, επιτρέπεται στις γυναίκες να επισκέπτονται λούνα παρκ τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη) και στους άνδρες τις υπόλοιπες τέσσερις.

Τώρα στις γυναίκες θα απαγορεύεται η είσοδος, ακόμη και αν συνοδεύονται από άνδρες συγγενείς.

«Το κάναμε αυτό γιατί τους τελευταίους 15 μήνες, παρά τις προσπάθειές μας, οι άνθρωποι πήγαιναν στο λούνα παρκ και δεν σέβονταν τους νόμους της Σαρία», είπε στο BBC ο Μοχάμεντ Ακίφ, εκπρόσωπος του καθεστώτος.

«Ο περιορισμός αφορά όλες τις γυναίκες, με ή χωρίς μαχράμ (σ.σ. άνδρας συνοδός)».

Αυτό το μέτρο φαίνεται να ισχύει μόνο στην πρωτεύουσα προς το παρόν, αλλά στο παρελθόν τέτοιοι κανόνες εφαρμόζονταν τελικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εντόπισε μια γυναίκα στην είσοδο ενός λούνα παρκ της Καμπούλ να είναι εμφανώς απογοητευμένη, καθώς δεν της επιτράπηκε η είσοδος.

«Όταν μια μητέρα έρχεται με τα παιδιά της, πρέπει να τους επιτρέπεται να μπουν στο λούνα παρκ, γιατί αυτά τα παιδιά δεν έχουν δει τίποτα καλό. Πρέπει να παίζουν και να διασκεδάζουν», είπε η Μασούμα, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα για λόγους ασφαλείας.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από τη μεσαιωνική συμπεριφορά των Ταλιμπάν

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ