×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Τουρκία: Έγινε έρμαιο των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών!


Αλέξανδρος Κωτάκης

Τουρκία: Έγινε έρμαιο των κινέζικων μυστικών υπηρεσιών!


Η Τουρκία έχει πέσει στη… μέγγενη του βαθέως αμερικανικού κράτους λόγω σχέσεων με την Κίνα. Όπως τόνισε ο ο ίδιος ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τις κινεζικές εταιρείες περιπλέκει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Άγκυρα (και την βάση του Ιντσιρλίκ). 

«Το καθιστούν όλο και πιο δύσκολο», δήλωσε χαρακτηριστικά για την Τουρκία ο Πομπέο σε αμερικανικό ΜΜΕ στην Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Βαδίζει στην πλήρη ισλαμοποίηση της!

«Το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός δεδομένων της Τουρκίας είναι τώρα στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε όλο και πιο προσεκτικοί», δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οπως αναφέρει η σελίδα pentapostagma.gr κινεζικές εταιρείες όπως η ZTE ελέγχουν μέρος των τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

Επίσης ο Πομπέο προειδοποίησε και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ότι τέτοιες εταιρικές σχέσεις θα αναγκάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές, αφού τα θέτουν «έρμαιο» των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Η επέκταση των Κινέζων στην Τουρκία έχει προσθέσει ένα ακόμη πονοκέφαλο που αφορά τον τομέα της κυβερνοασφάλειας αλλά και τους στρατιωτικούς δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίοι έχουν ήδη πρόβλημα, λόγω της άφρονος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυά μας θα είναι ασφαλή, δηλαδή, τα δίκτυα άμυνας μας, τα δίκτυα ασφαλείας μας», δήλωσε ο Πομπέο.

«Δεν θα αφήσουμε να επηρεαστούν τα στρατιωτικά δίκτυα και τα δίκτυα ασφαλείας μας από την αύξηση της δραστηριότητας των Κινέζων εντός της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Θα διασφαλίσουμε και θα προστατεύσουμε τα αμερικανικά δεδομένα», τόνισε ο ίδιος.

Η προειδοποίηση του Πομπέο για τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες αφότου ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην υποεπιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για την Ευρώπη, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί στρατηγοί ετοιμάζονται για πιθανή απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας αντιπροσωπεύουν μόνο μία πτυχή των αυξανόμενων οικονομικών εμπλοκών της Τουρκίας με το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να συμμετάσχει και στην κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road μέσω της Άγκυρας.

«Η Κίνα έχει επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία μεταξύ 2016 και 2019 και σκοπεύει να τα διπλασιάσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους», ανέφερε η Ayca Alemdaroglu του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε πρόσφατη ανάλυση περιοδικών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road ως «σχέδιο δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας», συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η σχέση επιτρέπει στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα να χρησιμοποιήσει τον δανεισμό ως τρόπο για να αποκτήσει πολιτική επιρροή σε ολόκληρες χώρες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις συμφωνίες της Τουρκίας με την Κίνα.

«Υπάρχει πραγματικό κόστος που ισχύει όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ασία αλλά και την Τουρκία», συνέχισε ο ίδιος.

Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μοντέλο ασφάλειας, το οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όπως φαίνεται, ειδικά ενόψει τον προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τι θα κάνει τώρα ο Ερντογάν, αφού οι ΗΠΑ έμαθαν τις υπόγειες σχέσεις Πεκίνου και Άγκυρας, διότι να “ξηλώσει” επένδυση τόσων κινεζικών δισ. αποκλείεται, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης στην χώρα;

ΒΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΔΩ