ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επενδύει στο κοβάλτιο η Άγκυρα – Θα γίνει αναγκαία παγκοσμίως;

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι τελευταίες κινήσεις που επιχειρεί η Τουρκία
Τουρκία: Επενδύει στο κοβάλτιο η Άγκυρα – Θα γίνει αναγκαία παγκοσμίως;

Τουρκία: Στο κοβάλτιο, μέταλλο που ανήκει στην ομάδα της 1ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης, επενδύει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα.

Κράματα που βασίζονται σε αυτό, χρησιμεύουν σε πολλούς και διάφορους τομείς, όπως:

  • σε τουρμπίνες αεροσκαφών
  • σε προσθετικά μέρη του ανθρωπίνου σώματος
  • σε προσθετικές στα δόντια

Η Άγκυρα, λοιπόν, επενδύει στο συγκεκριμένο μέταλλο μέσω «Mazıdağı και «Eti Bakır A.Ş.»

Περίπου 7.500.000 τόνοι λιπασμάτων η Τουρκία

Η «Mazıdağı», η πρώτη και μοναδική εγκατάσταση στον κόσμο που ανακυκλώνει κοβάλτιο από συμπύκνωμα πυρίτη, στοχεύει να παράγει 2.500 τόνους κοβαλτίου το 2022.

Ο Εμρέ Καγίσογλου, γενικός διευθυντής της, δήλωσε: «Εξάγουμε περισσότερο από το 90% της παραγωγής μας σε περισσότερες από 10 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ισπανία και η Κίνα».

Κατόπιν επεσήμανε ότι η «Mazıdağı» διαθέτει επίσης την πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση λιπασμάτων στην Τουρκία.

«Εδώ, μετατρέπουμε το συμπύκνωμα πυρίτη, το οποίο υποβάλλουμε σε ξεχωριστή διαδικασία παραγωγής σε υποπροϊόντα όπως το κοβάλτιο, το συμπύκνωμα σιδήρου και το θειικό οξύ. Ενώ χρησιμοποιούμε θειικό οξύ στην παραγωγή λιπασμάτων, ανακυκλώνουμε επίσης το κοβάλτιο και το πουλάμε στον κόσμο», είπε.

Παράλληλα, ο Καγίσογλου σημείωσε ότι στην Τουρκία παράγονται 7.500.000 τόνοι λιπάσματος ετησίως και πως μόνο από την εγκατάσταση «Mazıdağı» προκύπτει το 1.000.000.

Στόχος για το 2022, όπως είπε, είναι η παραγωγή 500.000 τόνων λιπασμάτων σε δύο διαφορετικούς τύπους.

«Παρέχουμε λίπασμα 20% φθηνότερο από την εισαγωγή», ενημέρωσε.

Υπογραμμίζεται ότι περισσότερο από το 50% της εξόρυξης του κοβαλτίου γίνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συγκεκριμένα στη ζώνη χαλκού της επαρχίας της Κατάνγκα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξορύξεων έχουν αναλάβει μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως οι «Glencore» και «Eurasian Minerals Group», οι οποίες και προμηθεύουν τους κολοσσούς στον χώρο της τεχνολογίας.

Ένα σημαντικό ποσοστό των εξορύξεων προέρχεται και από βιοτεχνίες-μικρής κλίμακας εξορύξεις, οι οποίες αποτελούν περίπου το 20% τις συνολικής παραγωγής κοβαλτίου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Επενδύει στο κοβάλτιο η Άγκυρα – Θα γίνει αναγκαία παγκοσμίως;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.