ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι αντιδράσεις για τη Μαύρη Θάλασσα

Τι αναφέρει αξιωματούχος από την Τουρκία για τη Μαύρη Θάλασσα
Τουρκία: Οι αντιδράσεις για τη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Οι προτάσεις ΗΠΑ ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία για την είσοδο και τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, αφορούν και τη γειτονική μας χώρα.

Εν μέσω μιας τεράστιας στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα με την Ουκρανία, η Μόσχα έχει εκδώσει μια σειρά από αιτήματα ασφαλείας προς τη δυτική συμμαχία.

Συμπεριλήφθηκαν και ζητήματα που αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, για τα οποία ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπέβαλαν χωριστά τις απαντήσεις τους.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στη Ρωσία να θέσει περιορισμούς σε

  • στρατιωτικά γυμνάσια
  • στρατιωτικές επιχειρήσεις

Αυτό έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα αποκλειστικά δικαιώματα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπως περιγράφονται στη Συνθήκη του Μοντρέ από το 1936.

Τι αναφέρει αξιωματούχος από την Τουρκία

Οι προτάσεις που δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαφέρουν, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είναι η κύρια δύναμη της συμμαχίας.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από τη γειτονική χώρα την άποψή της για τη Μαύρη Θάλασσα.

«Η πρόταση που κοινοποιήθηκε σε μας δεν περιλαμβάνει τίποτα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη Συνθήκη του Μοντρέ. Αφορά ουσιαστικά τη μείωση του κινδύνου και την πρόληψη συμβάντων στη θάλασσα», είπε ο αξιωματούχος.

Η σύμβαση αυτή έχει θεωρηθεί ως ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς δίνει τον έλεγχο των Στενών στην Άγκυρα, ενώ επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση πολιτικών πλοίων σε καιρό ειρήνης.

Παράλληλα, επιβάλλει περιορισμούς χωρητικότητας και μονάδας σε πολεμικά πλοία που ανήκουν σε χώρες εκτός της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Σε κάθε περίπτωση, καταστήσαμε σαφές στους συμμάχους μας ότι δεν θα έπρεπε να σκέφτονται τίποτα εκτός της Συνθήκης του Μοντρέ», είπε ο αξιωματούχος.

«Δεν επιδοκιμάζουμε τις περιοριστικές προσεγγίσεις της Ρωσίας, αλλά επίσης δεν θέλουμε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας να μας εμποδίσουν με πιθανές προτάσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιοριστικές προσεγγίσεις».

Η Τουρκία, προβληματισμένη από τις εξελίξεις, προσπαθεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία εντός του Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι η Ρωσία δεν θα ήταν συνετό να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και αναλόγως θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας», είπε ο Ερντογάν.

https://youtu.be/ys-A4doRDSs

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Οι αντιδράσεις για τη Μαύρη Θάλασσα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.