Τουρκία: Ύπουλες κινήσεις από τους Τούρκους προκειμένου να νομιμοποιήσουν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Τι θέλουν να πετύχουν.

Ύπουλες κινήσεις από τους Τούρκους προκειμένου να νομιμοποιήσουν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Κινήσεις με τις οποίες θα προσπαθήσει να «ξεπλύνει» το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο προτίθεται να κάνει η Τουρκία, η οποία δεν σταματά τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο γενικότερα.

Οπως αναφέρει η «Real», ο άνθρωπος που η Ελλάδα θεωρούσε ως τον σημαντικότερο σύμμαχό της στη Λιβύη ο πρόεδρος της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ, επισκέφθηκε την Άγκυρα και εκτός των άλλων έγινε δεκτός από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ο ίδιος ο Σάλεχ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λιβύης επιβεβαίωσε οτι υπάρχει κοινή «πλεύση» με τους Τούρκους.

Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει επιρροή στη δυτική Λιβύη, αλλά και στην οικογένεια Ντμπεϊμπά (έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στη γειτονική χώρα)ώστε να πειστεί ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά να παραδώσει την καρέκλα του στον Πρωθυπουργό που εξέλεξε το Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2022, τον τουρκικής καταγωγής Φατί Μπασάγκα.

Αντιλαμβάνεται κανείς την επιρροή που θα έχουν οι Τούρκοι στη Λιβύη με «δικό τους» Πρωθυπουργό και πρόεδρο Βουλής, έστω και στο συγκεκριμένο κομμάτι της χώρας.

Θυμίζουμε πως η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις μία στην Τρίπολη και υπό Ντμπεϊμπά την οποία εξακολουθεί να αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και μία στη Βεγγάζη υπό τον Μπασάγκα.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην χώρα και σε συνεχείς βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε παραστρατιωτικής δυνάμεις που στηρίζουν τους δύο Πρωθυπουργούς με την πλευρά που είναι ο Σάλεχ όμως να έχει ω μεγάλου ατού την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το Κοινοβούλιο στο οποίο είναι πρόεδρος.

Τουρκία: Οι ύπουλες κινήσεις Σάλεχ και Ερντογάν για τη νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Βεβαίως για να καταλάβει κανείς τις ύπουλες κινήσεις του, ο ίδιος, το 2019 είχε χαρακτηρίσει παράνομες τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαράτζ (δυτική Λιβύη) με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν έχει αρμοδιότητες να τις υπογράψει.

Από εκεί πέρα προτεραιότητα του Σαλέχ με την Τουρκία είναι η εξουσία να περάσει στα χέρια του Μπασάγκα. Ο Σαλέχ ποντάρει στο γεγονός ότι ο Ερντογάν μπορεί να πείσει τον Ντμπεϊμπά, ακόμη και να τον εκβιάσει, καθώς ασκεί μεγάλη επιρροή στους αδελφούς Μουσουλμάνους της Μισράτα που τον στηρίζουν.

Στην περίπτωση που Ντμπείμπά υποχωρήσει η εξέλιξη αυτή πιθανόν να μην είναι θετική για την Ελλάδα… Κι αυτό ως μεταβατικός Πρωθυπουργός που είναι δεν μπορεί να προωθήσει και νομιμοποιήσει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Αντιθέτως ο Μπασάγκα, ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της χώρας (έστω κι από το μακρινό 2015) δεν θα σταματήσει σε τέτοιους περιορισμούς και είναι πιθανό να προκηρύξει οικόπεδα αν ο Σαλέχ επικυρώσει τη συμφωνία.

Θυμίζουμε τέλος ότι μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού μνημονίου η Τουρκία προκάλεσε έντονα, όταν η τουρκική εταιρεία πετρελαίων «TPAO» υπέβαλε αίτημα προς τη γενική διεύθυνση μεταλλείων και πετρελαϊκών εργασιών της χώρας για την έγκριση επιπλέον αδειών ερευνών για πετρέλαιο σε επτά οικόπεδα στη Μεσόγειο, σε μια θαλάσσια έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης στα δυτικά και Κύπρου στα ανατολικά.

Τότε η τουρκική κυβέρνηση δεν προχώρησε την υπόθεση, όμως ποιος μας λέει οτι δε θα την ενεργοποιήσει το προσεχές διάστημα; Άλλωστε με τον τουρκικό γεωτρύπανο σε δράση η Ελλάδα οφείλει να προσέξει συγκεκριμένες ημερομηνίες, πιθανές για πρόκληση «θερμού επεισοδίου» από τους τούρκους.

Αυτό την ώρα που Ινδικά και ελληνικά Rafale πολιορκούν Τουρκία και Πακιστάν, καταστρέφοντας τα Bayraktar.